31
mrt
11

Rodgers & Hammerstein: “Younger Than Springtime”

Leven en werk van Richard Rodgers en Oscar Hammerstein II (aflevering 3), zie ook

https://bobvaneekhout.wordpress.com/2010/12/17/the-jazztraffic-trio-presenteert-swingin-musicals/


Richard Rodgers was niet alleen een briljant componist maar ook een meedogenloze zakenman, op het criminele af. In 1948 schreef hij met Hammerstein de muziek voor de musical “South Pacific” en samen waren ze ook de producers van de show.

Het idee voor “South Pacific” was afkomstig van regisseur Joshua Logan die door R&H ook werd aangetrokken om het script mee te schrijven. Gezien zijn grote bemoeienis met het script deed Logan een verzoek aan Rodgers om ook als co-auteur en de daaraan verbonden rechten te worden erkend. De volgende dag moest Logan bij de toen beruchte advocaat van Rodgers, Howard Reinheimer, komen. Hem werd verteld dat hij alleen in kleine letters (“small print”) genoemd zou worden als auteur, geen extra royalties kreeg en ook geen copywright rechten. Binnen een paar uur werd er een contract bezorgd bij Logan’s advocaat. Als hij niet binnen twee uur accoord zou gaan met de voorwaarden dan hoefde Logan de volgende ochtend niet meer op de repetities te verschijnen.

Het was pure chantage bedacht door Rodgers en uitgevoerd door zijn advocaat Reinheimer en de general manager Morrie Jacobs, die ook al geen goede reputatie had. Hammerstein had geen actieve rol gespeeld in het geheel maar heeft er zeker van geweten en ingestemd.

South Pacific ging op 7 april 1949 in premiere in het Majestic Theatre op Broadway en werd wederom een fabelachtig succes met 1925 voorstellingen. R&H schreven dertien songs voor de musical, waarvan “Some Enchanted Evening” het bekendst werd. Persoonlijk vind ik “Younger Than Springtime” het mooiste nummer.

Verassend genoeg vond ik dit filmpje van Sinatra met zijn uitvoering van “Younger Than Springtime” . Het zal niet zo bekend zijn want het werd tot nu toe maar 229 keer bekeken. Het is een bezienswaardige maar ook mierzoete vader / dochter  videoclip avant la lettre uit 1967 maar een verademing om te zien en te horen vergeleken met de huidige TMF clips door met juwelen behangen rappers in grote limousines. En natuurlijk een magnifieke Sinatra uitvoering van dit prachtige nummer.

Bronnen:

Green, Stanley -Broadway Musicals Show by Show, 2008 Applause Theatre & Cinema Books, ISBN 978-1-55783-736-3

Keyser, Herbert – Geniuses of the American Musical Theatre, 2009 Applause Theatre & Cinema Books, ISBN 978-1-4234-6275-0


0 Responses to “Rodgers & Hammerstein: “Younger Than Springtime””  1. Geef een reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


Follow Bob's Jazz Blog. on WordPress.com

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Voeg je bij 314 andere volgers

About Bob Van Eekhout

Bob van Eekhout drummer Jazz Trio JazzTraffic

Nederlands Jazz Archief

Logo Nederlands Jazz Archief

Van-Ons.nl WordPress Development

Van-Ons.nl WordPress Development & Training

JazzTraffic Trio. Uw Jazzband voor een gezellige sfeer en goede achtergrondmuziek

Jazz Trio JazzTraffic

%d bloggers liken dit: