05
apr
11

Bob Gaudio, Frankie Valli, Frank Sinatra en Watertown

Behalve de Sinatra diehards denk ik dat weinigen weten dat hij ooit een nummer opnam met een kinderkoor ! Dat zit zo.

Ik was ergens in 1975  bij mijn favo platenzaak Gregory in de Zeilstraat in Amsterdam, waar ik ook woonde. Rommelend in de diverse platenbakken kwam ik een Sinatra LP tegen die ik niet kende. Het leek in eerste instantie helemaal niet op een Sinatra LP. De hoes was een pentekening van een typisch Amerikaans stadje met een soort wildwest uitstraling en een spoorlijn.

Toen ik de hoes omdraaide begreep ik er steeds minder van. Het was wel degelijk een Sinatra LP maar de mensen die voor de artistieke content tekenden kende ik van “The Four Seasons” met die fantastische zanger Frankie Valli. De muziek was van componist Bob Gaudio, de tekst van Jake Holmes en de arrangementen waren van Charlie Calello die ook de dirigent was van het orkest. Dus helemaal The Four Seasons Crew.

Ik kocht de LP en heb hem heel vaak en achter elkaar gedraaid. Ik raakte gefascineerd door de muziek, de tekst, de sfeer en de uitvoering van Sinatra die hier op zijn best was (vond ik), niet als zanger maar als zingende acteur.

Uit de tekst kon ik opmaken dat het hier om een “concept LP” ging, dat heette zo in die dagen. De teksten bevatten een verhaal met een rode lijn. In het  kort ging het om een getrouwd paar, waarvan zij tijdens een kopje koffie in de lokale Watertown coffeeshop hem langs haar neus weg vertelt dat ze hem  en hun twee kinderen Michael en Peter gaat verlaten. Ze gaat naar de grote stad, haar droom achterna. Hij blijft achter en de teksten van de nummers van Gaudio en Holmes vertellen over  wat hij doormaakt, denkt en doet en hoe hij haar mist. Als ze na een aantal brieven belooft terug te komen wacht hij haar op bij de trein. Maar ze komt niet en laat nooit meer iets van zich horen.

Wellicht wat Amerikaans melodrama maar toch een interessante LP. Het schijnt dat Sinatra in die periode (1969) op zoek was naar een andere sound en via zanger Frankie Valli in contact kwam met het werk van Bob Gaudio. Het werd overigens geen commercieel succes wellicht omdat het dit keer geen typisch Sinatra product was met swingende big bands en smokings.

Het nummer van dit filmpje heet “Michael & Peter” waarin de man naar zijn vrouw schrijft over hun kinderen en de alledaagse gebeurtenissen. Even lijkt het erop dat hij gaat schrijven wat hij echt zou willen zeggen (“least that’s all the news that I can say, maybe soon the words will come my way, tomorrow”) maar hij krijgt het er niet uit en gaat weer over tot de orde van de dag. Gemiste kans zou je kunnen zeggen.

Het enige minpunt aan deze productie vind ik de mix. Veel hoge tonen, bakken echo en de snaredrum klinkt helemaal nergens naar. Maar met een doos tissues binnen handbereik kun je genieten van Michael en Peter met Sinatra op z’n best. En de track met het kinderkoor heet “She Says” en staat ook op YT.

 


0 Responses to “Bob Gaudio, Frankie Valli, Frank Sinatra en Watertown”  1. Geef een reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


Follow Bob's Jazz Blog. on WordPress.com

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Voeg je bij 314 andere volgers

About Bob Van Eekhout

Bob van Eekhout drummer Jazz Trio JazzTraffic

Nederlands Jazz Archief

Logo Nederlands Jazz Archief

Van-Ons.nl WordPress Development

Van-Ons.nl WordPress Development & Training

JazzTraffic Trio. Uw Jazzband voor een gezellige sfeer en goede achtergrondmuziek

Jazz Trio JazzTraffic

%d bloggers liken dit: