06
apr
11

Elizabeth Taylor, Frank Sinatra en Watertown.

Er zijn mensen die vragen “heb je Sinatra wel eens live gezien ?”. Met enig gespeelde nonchalance kan ik dat bevestigen. Want in 1975 trad hij op in het Concertgebouw en ik was erbij. Voor Fl. 250,- echte Nederlandse guldens had ik het duurste kaartje gekocht en zat helemaal vooraan, want je doet het goed of je doet het niet.

Het was een bijzondere avond en dat was te merken. De gehele fine fleur van de Nederlandse showbizz was aanwezig en zat vooraan. Ik herinner me de complete familie Alberti, Ramses Shaffy, Ria Valk en Willem Duys. En dat was nog maar het topje van de ijsberg. Er stonden een aantal stoelen vooraan leeg en snel werd duidelijk waarom. Een kwartier voor het begin van het concert ontstond er geroezemoes want de onvolprezen Henk van der Meyden kwam druk gebarend binnen met niemand minder dan Elizabeth Taylor en haar toenmalige verloofde Henri Wijnberg.

Zoals later bleek waren zij eerst in Sinatra’s kleedkamer geweest, dat natuurlijk alleen maar lukte omdat Elizabeth erbij was. En wat over haar gezegd en geschreven werd en wordt is absoluut waar. Toen ze binnenkwam viel er een stilte en toen barstte het rumoer los. Want als je haar zag leek het wel of ze betoverd was, zo’n uitstraling had die vrouw. Toen dempte het licht en gingen de spots aan en kwam  Sinatra van de trap af. Het publiek ging staan en applaudisseerde. Een prachtig moment.

Van het optreden zelf is me na al die jaren niet zo veel bijgebleven. Ik weet wel dat hij de week voordat hij naar Nederland kwam door de de Duitse pers was afgemaakt en voor halfvolle zalen had opgetreden. Frank was daar nog boos over en tegen het Concertgebouw publiek maakte hij dat kenbaar en besloot “Germany, I think I’m gonna buy it”. Hij introduceerde “Strangers In The Night” als het lied waar hij zo’n hekel aan had en dat hij vervolgens met een zogenaamd verveeld gezicht zong. Waarschijnlijk omdat het een nummer van Bert Kaempfert was, van origine een Duitser. Ik herinner me nog wel dat hij een fantastische versie deed van de Rodgers en Hammerstein compositie “I Have Dreamed” uit de musical “The King And I”. Voor de liefhebbers is daar ook een filmpje van op YT te vinden.

Om terug te komen op die schitterende “Watertown” productie uit de vorige blogpost en daarmee de circel te sluiten, hier een track met de naam “Elizabeth” die in het verhaal zijn onbereikbare jeugdliefde is waar hij uiteindelijk mee trouwt. En die hem verlaat zoals in de vorige aflevering beschreven. Het arrangement van Charlie Calello is van een grote schoonheid. Hij gebruikt veel klankkleuren in deze op zich eenvoudige melodie. En let vooral op de overgangen tussen de chorussen. De eerste met een prachtig stukje pizzicato van de violen en de tweede met een Glockenspiel.

Het schijnt dat Sinatra deze opname naar Elizabeth Taylor stuurde voor haar verjaardag maar dat heeft niemand ooit kunnen bevestigen. En we kunnen het ze ook niet meer vragen helaas.


2 Responses to “Elizabeth Taylor, Frank Sinatra en Watertown.”


  1. juli 31, 2011 om 5:41 pm

    Hallo Elly, dank voor je reactie ! Hoop dat je nog vaak dit blog zult bezoeken en lezen.
    Bob

  2. 2 Joh. de Weerd
    februari 20, 2013 om 1:35 pm

    Niet helemaal toevallig was ik ook bij dat concert in Amsterdam en ik dacht te kunnen zien dat Frank even aarzelde, toen hij Nancy zong, op het moment dat hij verder kon gaan met “Keep Audrey Hepburn or keep Liz Taylor…” en hij koos voor de oude optie “Keep Betty Grable, Lamour or Turner….” Ik heb die avond ook genoten ondanks het publiek dat kwam om zelf gezien te worden.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


Follow Bob's Jazz Blog. on WordPress.com

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Voeg je bij 314 andere volgers

About Bob Van Eekhout

Bob van Eekhout drummer Jazz Trio JazzTraffic

Nederlands Jazz Archief

Logo Nederlands Jazz Archief

Van-Ons.nl WordPress Development

Van-Ons.nl WordPress Development & Training

JazzTraffic Trio. Uw Jazzband voor een gezellige sfeer en goede achtergrondmuziek

Jazz Trio JazzTraffic

%d bloggers liken dit: