18
apr
11

Herinneringen aan jazzdrummer Joop Korzelius.

The Skymasters, vijftiger jaren, met Joop Korzelius op drums.

In 1958 toen ik een jaar of acht was, kwam er een drummer bij ons over de vloer in de Zeilstraat in Amsterdam. Ik herinner me hem als een kleine man met donker golvend haar en een ernstige gelaatsuitdrukking. Mijn moeder vond het niet leuk als hij kwam, want hij was wat vreemd en als hij ons bezocht zat hij met mijn vader Bob Sr.  uren alleeeen maar over drums te praten. Zijn naam was Joop Korzelius.

Afgelopen maandag 11 April belde mijn vader (93) dat Joop Korzelius een uur lang op televisie kwam in het NCRV programma “Toen was ik al beroemd”. Dat verbaasde ons wel. Ja, het was een prima drummer geweest en we kenden hem goed maar hadden al heel lang geen enkel contact meer met hem gehad en waren in de veronderstelling dat Joop al lang overleden was. Het tegendeel bleek waar.

Vanaf hier laat ik mijn vader Bob van Eekhout Senior aan het woord over Joop Korzelius.

“In 1942 speelde ik drums bij Max Woiski Sr. in de Leidsestraat, het was midden in de oorlog. Max speelde veel Surinaams en Latin werk. Ik herinner me dat Harry de Groot er ook bij zat voor piano. Er kwam vaak een jong jochie van een jaar of zeventien naar ons kijken en was erg nieuwsgierig, vooral de drums hadden zijn grote interesse. Hij kwam naar me toe en begon te vertellen. Hij zat nog op de LTS en studeerde slagwerk bij een Duitser met de naam Scheidel. Die was al voor de oorlog in Nederland gevestigd en had een grote reputatie als leraar. Dat jochie was Joop Korzelius.

Op een avond zei ik tegen Joop dat- ie maar wat moest laten horen en een nummer kon meespelen met Max. Ik hoorde het direct, hij had het toen al. Het bleek een groot talent en hij wilde ook beroepsmusicus worden. In 1947 en 1948 speelde ik regelmatig in “Dancing Winkels” in de Kalverstraat met een combo van vibrafonist Eddy Sanchez. Ook daar kwam Joop regelmatig luisteren. Spelen in Winkels was belangrijk want als je daar en in “The Palace” op het Thorbeckeplein had gespeeld had je het “gemaakt” en kreeg je veel werk.

“Dancing Winkels”, 1948 Kalverstraat Amsterdam. V.l.n.r. Eddy Sanchez (vibrafoon, Frans Hinse (sax/klarinet), Bob van Eekhout Sr. (drums), Kees Dorsten (contrabas). De bassdrum van Bob Sr. was in reparatie en daarom had hij een bassdrum geleend van Jan Schoen, die was bokser,portier van jazzclub Sheherazade en amateur drummer. Van daar de initialen “J.S”. op het voorvel.

Na afloop gingen Joop en ik wel eens naar jazzclub de Sheherezade een biertje drinken. Daarna liepen we langs het huis van Joop, hij woonde bij z’n moeder. Tot 4 uur ’s nachts stonden we over drums te ouwehoeren (drummers kunnen onzettend lang kletsen over allerlei details) tot z’n moeder hem naar binnen riep.

Na de bevrijding werd ik gebeld door Lou van Rees. Die was saxofonist en bezig met een impressariaat op te zetten. Hij vroeg me als drummer voor een groot orkest dat hij aan het formeren was voor de Canadezen omdat ik tournees had gedaan met de Ernst van ’t Hof BigBand. Maar ik wilde niet want ik speelde bij accordeonist Johnny Meijer op de Nieuwendijk en daar was ik helemaal gek van, zo swingde dat. Manke Nelis was minder maar dat namen we op de koop toe.

Ik heb Lou toen verteld van Jopie Korzelius die inmiddels begin twintig was en zo is hij in de muziek gekomen en bij het orkest van Lou begonnen. Hij was er toch wel gekomen maar dit was een mooi begin. Ik zei ook tegen Lou dat hij Joop wel de tijd moest geven want hij moest nog wat rijpen vond ik en hij was niet gewend bij grote orkesten te spelen en arrangementen te lezen.

Daarna ging het snel met Joop. Hij kwam bij een Duits toporkest van Max Greger maar daar openbaarden zich ook zijn “eigenaardigheden”. Hij kon soms  weg blijven of te laat komen. Dat interesserde hem weinig. Max Greger was stapelgek op Joop en stuurde hem zelfs een tijdje op vakantie, door Greger betaald, maar het hielp niet.

Later bij de Skymasters ging het ook regelmatig fout. Dan had Joop geen zin en zei dat hij in het gras ging liggen. En dat deed hij dan ook. Ik heb tot ver in de jaren 1950 kontakt met hem gehad en hij kwam nog bij mij thuis. Dan zei mijn vrouw “oh, is Joop weer in het land” want dat betekende dat hij bij me langskwam en dat was dus weer uren praten en praten, als het maar met drums te maken had.

Daarna ben ik hem uit het oog verloren want ik ging als pianist / entertainer aan het werk en dat is een heel ander circuit. Ik hoorde dat het bergafwaarts met hem ging en kwam hem wel eens tegen. Het was net een clochard. Jammer, het was een geweldige drummer met een natuurtalent voor het instrument en een touch die je hebt of niet en niet kunt leren.”

Joop Korzelius is inmiddels 84 jaar en slijt zijn dagen bij het Leger des Heils in Amsterdam waar hij elke dag zijn grote liefde voor het Heineken bier uitdraagt. In de NCRV documentaire was ook te zien hoe drummers Han Bennink en John Engels de oude meester opzochten. Zijn eerste biertje van de dag noemt hij een “eye opener”. Dat was deze NCRV documentaire ook voor ons. Het ga je goed Joop !

 

 


4 Responses to “Herinneringen aan jazzdrummer Joop Korzelius.”


 1. april 18, 2011 om 3:06 pm

  Naar blijkt heb ik een fout gemaakt in de redaktie van dit artikel. De documentaire is vervaardigd door de NCRV en niet de VPRO, waarvoor mijn excuus.

  Met bovenstaande link kan iedereen de uitzending nog een keer zien.

  Bob van Eekhout

 2. 3 Theo Huber
  december 21, 2011 om 10:50 am

  Prachtige documentaire over een ‘rijk’ muzikant die nog de gouden tijd meemaakte qua muziek en life-style.
  Ik ben net van na die tijd maar heb het gelukkig nog meegekregen.

  Theo Huber, drummer

 3. 4 dick baars
  december 31, 2013 om 1:47 pm

  ik sprak hem laatst bij het Roelof Hartplein, hij zat lekker te bieren, ik informeerde terloops nog even naar ouwe drumspullen[ de Ludwig etc.] maar daar was geen sprake meer van ,wel leuk zitten kletsen…


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


Follow Bob's Jazz Blog. on WordPress.com

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Voeg je bij 314 andere volgers

About Bob Van Eekhout

Bob van Eekhout drummer Jazz Trio JazzTraffic

Nederlands Jazz Archief

Logo Nederlands Jazz Archief

Van-Ons.nl WordPress Development

Van-Ons.nl WordPress Development & Training

JazzTraffic Trio. Uw Jazzband voor een gezellige sfeer en goede achtergrondmuziek

Jazz Trio JazzTraffic

%d bloggers liken dit: