20
apr
11

Dave Brubeck: My Favorite Things

Leven en werk van Richard Rodgers en Oscar Hammerstein II (slot),  zie ook

https://bobvaneekhout.wordpress.com/2010/12/17/the-jazztraffic-trio-presenteert-swingin-musicals/

In Maart 1959 begonnen Richard Rodgers en Oscar Hammerstein II aan wat hun laatste project zou worden: THE SOUND OF MUSIC.

In Augustus dat jaar begonnen de eerste repetities voor de Broadway versie. In deze periode werd bij Oscar Hammerstein maagkanker geconstateerd en bij een operatie werd het grootste deel van zijn maag weggenomen. Volgens de doktoren zou hij misschien nog een jaar te leven hebben maar dat verzweeg hij voor Rodgers. Hij bleef aan het werk ern schreef het prachtige “Edelweiss” dat de signature song van The Sound of Music zou worden.

De show ging op 16 November 1959 in premiere in het Lunt-Fontanne Theater op Broadway en werd een grote hit met uiteindelijk 1443 voorstellingen en een wereldwijd succes voor de filmversie.

Op maandag 22 Augustus 1960 overleed uiteindelijk Oscar Hammerstein II aan de gevolgen van zijn ziekte. Na het verlies van Lorenz Hart werd Dick Rodgers voor de tweede keer getroffen door het wegvallen van een muzikale en zakelijke partner. De volgende jaren werkte hij nog aan een aantal projecten maar die werden geen succes. In 1969 kreeg Rodgers een hartaanval en daarna werd hij getroffen door keelkanker. Nog jaren kon hij de ziekte bedwingen maar ook zijn priveleven werd geteisterd door grote onmin met zijn vrouw Dorothy. Hij werd verliefd op Diahann Carol maar die wees hem af.

Op 30 December 1979 overleed Richard Rodgers aan zijn ziekte. Hij werd gecremeerd en niemand weet wat er met de as is gebeurd. Hij schreef in totaal 900 songs met verschillende tekstdichters. Oscar Hammerstein schreef 400 titels met verschillende componisten.

Van de Sound of Music is “My Favorite Things” het enige nummer waarvan jazzuitvoeringen te vinden zijn. Zoals de beroemde versie van John Coltrane op sopraansax maar die duurt een minuut of tien of  de McCoy Tyner versie die er een dynamsich pianoconcert van maakt. Een lekkere swingversie is er van het Dave Brubeck Quartet op de geheel eigen Brubeck manier.

Bronnen:

Green, Stanley -Broadway Musicals Show by Show, 2008 Applause Theatre & Cinema Books, ISBN 978-1-55783-736-3

Keyser, Herbert – Geniuses of the American Musical Theatre, 2009 Applause Theatre & Cinema Books, ISBN 978-1-4234-6275-0


0 Responses to “Dave Brubeck: My Favorite Things”  1. Geef een reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


Follow Bob's Jazz Blog. on WordPress.com

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Voeg je bij 314 andere volgers

About Bob Van Eekhout

Bob van Eekhout drummer Jazz Trio JazzTraffic

Nederlands Jazz Archief

Logo Nederlands Jazz Archief

Van-Ons.nl WordPress Development

Van-Ons.nl WordPress Development & Training

JazzTraffic Trio. Uw Jazzband voor een gezellige sfeer en goede achtergrondmuziek

Jazz Trio JazzTraffic

%d bloggers liken dit: