23
apr
11

Richie Beirach: Broken Wing

Richard Beirach

Op  onze Promo CD “Jazz From The Night Before” (zie www.triojazztraffic.nl voor gratis streamen en download) hebben we een prachtige jazzwals opgenomen met de titel “Broken Wing” geschreven door Richie Beirach. Het is een stuk dat relatief weinig door jazzmusici is opgenomen en het is dan ook niet te vinden op jazzstandards.com. Het is bekend geworden door een uiterst fragiele versie van Chet Baker die het graag en veel speelde.

Klik onderstaand op de titel voor het beluisteren van onze versie met Hans Heinhuis op piano, Hans de Groot (contrabas) en Bob van Eekhout (drums)

Broken Wing – Jazz Trio JazzTraffic

Richard Beirach (1947 Brooklyn / New York) is pianist, componist en docent die een lange staat van dienst in de jazzwereld heeft opgebouwd.

Hij kreeg pianoles vanaf zijn vijfde jaar en studeerde tot zijn achtiende voornamelijk klassieke muziek. Volgens zijn bio hoorde hij op 13-jarige leeftijd van Red Garland het stuk “Billy Boy” op de Miles Davis CD “Milestones”. Vanaf dat moment wist hij wat hij echt wilde. Tot dan toe grootgebracht met het werk van Mozart en Beethoven was improvisatie geheel nieuw voor hem. Hij nam de opname mee naar zijn pianoleraar en volgens Beirach’s woorden “mijn leraar haatte die muziek, echt haatte”.

Richie bleef tot zijn achttiende jaar klassiek studeren maar begon zich ook te bewegen in de New Yokse jazzscene waar zijn talent snel opviel. Hij speelde gigs en sessies waar het maar kon en kwam zo in contact met Freddy Hubbard en Lee Konitz terwijl hij als havenarbeider in de haven van New York in zijn levensonderhoud voorzag.

Nadat hij in 1972 zijn master behaalde aan de Manhattan School of Music” kwam hij direct daarna in de band van Stan Getz, bassist Dave Holland en drummer Jack De Johnette. Dit was het begin van een enorme carriere als uitvoerend musicus, zowel van zijn eigen trio als sideman van Chet Baker, John Scofield en John Abercrombie.

Met het uitbrengen van eigen CD’s op het ECM label kwamen ook Beirach’s compositorische gaven aan het licht. Hij maakte zeer melodische stukken die bijna als romantische pianoconcerten in jazzvorm aan te merken zijn. Op You Tube zul je bv. het mooie “Elm”, “Leaving” en “Sunday Song” aantreffen.

Ik vond een filmpje van Beirach in een enorm energieke en swingende sessie met Steve Houben  op sax,  Sal La Roca op contrabas en verassend genoeg Martijn Vink op drums die excelleert in een zeer melodische drumsolo. Als je bent uitgeswingd neem dan nog even zes minuten de tijd te om luisteren naar “Sunday Song”.

Bron: http://www.richiebeirach.com


0 Responses to “Richie Beirach: Broken Wing”  1. Geef een reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


Follow Bob's Jazz Blog. on WordPress.com

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Voeg je bij 314 andere volgers

About Bob Van Eekhout

Bob van Eekhout drummer Jazz Trio JazzTraffic

Nederlands Jazz Archief

Logo Nederlands Jazz Archief

Van-Ons.nl WordPress Development

Van-Ons.nl WordPress Development & Training

JazzTraffic Trio. Uw Jazzband voor een gezellige sfeer en goede achtergrondmuziek

Jazz Trio JazzTraffic

%d bloggers liken dit: