30
apr
11

Ray Noble, Nat King Cole & The Very Thought of You.

Op onze Promo CD “Jazz from The Night Before” spelen we een stuk van de Engelse componist, orkestleider en musicus Ray Noble (1903 – 1978) met de titel “The Touch of Your Lips”. Dit stuk is een onverbiddelijke jazzstandard die door vele musici is opgenomen en zo een klassieker werd.

Klik op de titel voor de uitvoering van het trio met Hans Heinhuis (piano), Hans Groot (contrabas) en Bob van Eekhout (drums)

The Touch Of Your Lips – Jazz Trio JazzTraffic

Ray Noble werd in de jaren 1920 in  Engeland bekend als musicus en directeur van His Masters Voice, een van de eerste Engelse platenlabels met het bekende logo van het hondje dat naar een patofoon luistert.

Hij werd daar ook leider van het New Mayfair Orchestra dat de beste Engelse musici van die tijd had met als zanger de zeer populaire Al Bowlly. Omdat de platen van Noble het in Amerika goed deden besluit hij in 1934 de oceaan over te steken samen met zanger Bowlly. Hij huurde Glen Miller in om een orkest te vormen en koos voor dat orkest een meer jazzy benadering dan hij had gedaan met zijn Engelse orkest.

Het orkest kende een succesvollle Amerikaanse periode maar achter de schermen was het kommer en kwel. Noble liet het orkest zeven dagen per week keihard werken zonder ook maar een dag vrij en deed ook enigszins geringschattend over de capaciteiten van de musici. Ook daardoor werd Glen Miller die veel arrangeerwerk deed, populairder dan de orkestleider zelf en dat stak.

Door al deze spanningen ontstond er grote onenigheid en in 1937 werd het orkest ontbonden. Ray Noble vetrok naar de westkust om daar een nieuw orkest te beginnen en deed veel radiowerk. Als componist schreef hij een beperkt aantal nummers maar die werden zonder uitzondering grote hits. Zo schreef hij naast het bovengenoemde “The Touch of Your Lips” het bekende “Cherokee” , “Love Is The Sweetest Thing”,  “The Very Thought Of You” en “Paris In The Spring”  waardoor hij, op Lennon & McCartney na, de enige Engelse componist was die vijf Amerikaanse nummer 1 hits scoorde.

Onderstaand een heerlijke uitvoering van “The Very Thought Of You” door Nat King Cole die elke dag drie pakjes sigaretten rookte en voor elke opnamesessie een hele rits menthol sigaretten achter elkaar oprookte om een hees stemgeluid te krijgen. Dat werd ook zijn dood, hij overleed veel te vroeg aan longkanker.

Ray Noble verbleef tot 1959 in Amerika en keerde toen terug naar Engeland waar hij op Jersey ging wonen waar hij in 1978 aan kanker overleed.

Bron: Solid! The encyclopedia of big band, lounge, classic jazz and space age sounds.


0 Responses to “Ray Noble, Nat King Cole & The Very Thought of You.”  1. Geef een reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


Follow Bob's Jazz Blog. on WordPress.com

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Voeg je bij 314 andere volgers

About Bob Van Eekhout

Bob van Eekhout drummer Jazz Trio JazzTraffic

Nederlands Jazz Archief

Logo Nederlands Jazz Archief

Van-Ons.nl WordPress Development

Van-Ons.nl WordPress Development & Training

JazzTraffic Trio. Uw Jazzband voor een gezellige sfeer en goede achtergrondmuziek

Jazz Trio JazzTraffic

%d bloggers liken dit: