04
mei
11

Jule Styne: “I Don’t Want To Walk Without You”

In Januari j.l.  schreef ik voor het HVT Magazine een recensie over de laatste CD van het Wolfgang Mailand Trio waarbij ik het nummer “I Fall In Love Too Easily” beschreef en vertelde dat we dat nummer te danken hadden aan Frank Sinatra omdat het uit de film “Anchors Away” kwam en hij erop stond dat de muziek voor de film werd geschreven door componist Jule Styne. Zoiets wekt mijn grote nieuwsgierigheid, helemaal toen ik vorige week de nieuwe CD van Lee Konitz, Brad Mehldau, Charlie Haden en Paul Motian (“Live at Birdland”)  voor een recensie ontving en daar kwam hetzelfde nummer van Jule Styne op voor.

Het leven en werk van componisten is meestal bij het publiek onbekend want die associeren een nummer met de uitvoerende artiest. En ik kan niet ontkennen dat juist die “story behind” mij mateloos boeit. Zo wordt de compositie People steevast geassocieerd met Barbara Streisand en Diamonds Are A Girl’s Best Friend met Marilyn Monroe. Maar wie weet dat beide nummers gecomponeerd zijn door Jule Styn ?

Leven en werk van Jule Styne -1- (1905 – 1994)

In 1942 schreef  Jule Styne zijn eerste grote hit “I Don’t Want To Walk Without You”  samen met tekstdichter Frank Loesser en het stond twintig weken in de toenmalige Amerikaanse Hitparade.

Styne was toen al zevenendertig en had een turbulent leven achter de rug. Geboren in 1905 als Julius Kerwin Stein en zoon van straatarme  Joods Oekrainse ouders die vanuit de Oekraine naar Engeland en toen Amerika waren geemigreerd. Jule bleek al jong een groot muzikaal talent te hebben en hij had een gefortuneerde oom die voor hem een piano kocht en zijn lessen betaalde.

Al op zijn zestiende ging hij de muziek in en ontwikkelde zich snel van barpianist naar een gewaardeerd lid van vele orkesten en als coach en begeleider van zangers en zangeressen. Hij ging werken voor naamgenoot Jules Stein die later de grondlegger werd van het Amerikaanse entertainment concern MCA. Maar de voorwaarde was wel dat hij zijn naam veranderde en het werd Jule Styne. In 1926 speelde hij bij het Ben Pollack orkest en leerde daar jazz grooves spelen van Benny Goodman en Glen Miller.

In 1927 huwde Jule de welgestelde Ethel Rubinstein maar het huwelijk werd al snel een slepende affaire want het werd geteisterd door ruzies en buitenechttelijke escapades van Jule. Intussen had hij zich opgewerkt als orkestleider en speelde voor grote nachtclubs in Florida en Chicago maar die werden achter de schermen gerunned door gangsters en Jule hing dat niet aan de grote klok.

Intussen had hij een vreselijke gokverslaving ontwikkeld die hem al vanaf zijn dertiende grote parten speelde. Als hij even niet hoefde te werken speelde hij Black Jack of was te vinden bij de paardenrennen. De verslaving zou zijn hele leven overschaduwen en hem bij voortduring in grote financiele problemen brengen.

In 1942 schreef hij zijn eerste grote hit “I Don’t Want to Walk Without You” met tekstdichter Frank Loesser. Hier in een jazzy uitvoering van zangeres Eydie Gorme met een zwoel arrangement en saxofoonpartij.

Bronnen:

Keyser, Herbert – Geniuses of the American Musical Theatre, 2009 Applause Theatre & Cinema Books, ISBN 978-1-4234-6275-0


0 Responses to “Jule Styne: “I Don’t Want To Walk Without You””  1. Geef een reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


Follow Bob's Jazz Blog. on WordPress.com

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Voeg je bij 314 andere volgers

About Bob Van Eekhout

Bob van Eekhout drummer Jazz Trio JazzTraffic

Nederlands Jazz Archief

Logo Nederlands Jazz Archief

Van-Ons.nl WordPress Development

Van-Ons.nl WordPress Development & Training

JazzTraffic Trio. Uw Jazzband voor een gezellige sfeer en goede achtergrondmuziek

Jazz Trio JazzTraffic

%d bloggers liken dit: