09
mei
11

Tineke Postma CD: Dawn Of Light.

Jazzvrienden en vriendinnen, deze recensie schreef ik voor het zojuist verschenen mei nummer van het Hifi Video Test Magazine 05/2011.

The Dawn of Light CD van saxofoniste Tineke Postma is van het soort CD dat zich kenmerkt als een muzikaal avontuur.Het grootste deel van de tien tracks zijn composities van Tineke en toetsenist Marc van Roon.

Die eigen composities vormen ook het muzikale hart van deze mooie productie. Zoals uit het bijbehorende boekje blijkt zijn de composities bedoeld als muzikale schetsen die door de individuele leden op hun eigen manier worden ingevuld en elkaar aanvullen.

Dit soort concepten zijn niet de gemakkelijkste om muzikaal te doorgronden. Want de muzikale output is de som van de invallen, improvisaties en reacties op het spel van de individuele leden. Om daar als toehoorder een vinger achter te krijgen is lastig want alleen de musici voelen tot op de nanoseconde de interlocks goed aan.

Ik hoop dat deze uiteenzetting de  lezer enig houvast biedt. Maar ook houvast is er niet. Het “schilderen” van de muziek op basis van een outline betekent dat de musici gaan invullen en geen boodschap hebben aan traditionele structuren zoals bijvoorbeeld AABA schema’s, intro’s en shout chorussen om maar wat termen te gebruiken.

De metafoor die Tineke gebruikt voor deze muziek is de groeiende bewustwording van de schoonheid en magie van het leven die omschreven kan worden als het licht. Dat moet te horen zijn in de muziek. Dat is geen gemakkelijke vertaalslag en ik moet bekennen dat ik daar ook niet volledig in ben geslaagd. Als aandachtig luisteraar denk ik dat er in deze muziek veel te ontdekken valt maar dat moet verdiend worden en dus moet er tijd in worden gestoken. Wie dat er voor over heeft kan zo mee op deze ontdekkingsreis naar onbekende bestemming en dan valt er veel te genieten.

Want er wordt natuurlijk op topniveau gemusiceerd door Tineke en de overige leden Marc van Roon (piano), Frans van de Hoeven (contrabas) en Martijn Vink (drums). Vooral Martijn Vink speelt een belangrijke rol door zijn enorme drive die de musici voortdurend stuwt en aanspoort. Tineke c.s. hebben het licht al gezien, nu wij nog.

“The Dawn of Light” – Tineke Postma – Challenge Records CR 73313.

Hier een opname van deze bezetting uit een Bimhuis concert op 28.10.2009.


0 Responses to “Tineke Postma CD: Dawn Of Light.”  1. Geef een reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


Follow Bob's Jazz Blog. on WordPress.com

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Voeg je bij 314 andere volgers

About Bob Van Eekhout

Bob van Eekhout drummer Jazz Trio JazzTraffic

Nederlands Jazz Archief

Logo Nederlands Jazz Archief

Van-Ons.nl WordPress Development

Van-Ons.nl WordPress Development & Training

JazzTraffic Trio. Uw Jazzband voor een gezellige sfeer en goede achtergrondmuziek

Jazz Trio JazzTraffic

%d bloggers liken dit: