19
mei
11

Jazz en Marketing: TE WEINIG BELANGSTELLING JAZZFESTIVAL SCHOUWBURG DEVENTER

  

Hoe triest een kop als deze ook is, vanuit marketing perspectief geredeneerd is zo’n misser smullen, want je vraagt je dan meteen af, “wat is er misgegaan” ? Hoe kan het volgende keer wel lukken ? Er zijn  een paar belangrijke lessen te trekken uit deze case. De oplossing is simpel, zo simpel dat het iedereen lijkt te ontgaan. Lees eerst even dit artikel van de website “UITISIN”

“Te weinig belangstelling Jazzfestival schouwburg

Grote namen uit de jazzwereld stonden op het programma, maar toch gaat het Deventer Jazzfestival niet door. Het festival in de Deventer Schouwburg was gepland op 21 mei, maar de belangstelling is zo mager dat de schouwburg heeft besloten het concert af te gelasten.

De schouwburg wilde op 21 mei ‘de grootste jazzclub van de lage landen’ zijn. Het festival werd georganiseerd in samenwerking met het Burgerweeshuis. Op zes podia zouden de grote namen uit de Nederlandse jazzmuziek bij elkaar komen. Van de grande dame Rita Reys tot pianovirtuoos Michiel Borstlap, de Dutch Swing College band en trompettist Eric Vloeimans. In de voorverkoop zijn te weinig kaarten verkocht, zo laat de schouwburg weten. Het theater had gerekend op een volle bak. “Het verbaast ons ten zeerste”, zegt directeur Alex Kühne. “Dat deze grote namen op dit prachtige podium voor een groot publiek onzichtbaar blijven.”

Maar de schouwburg en het Burgerweeshuis laten zich niet uit het veld slaan. Waarschijnlijk komt er over een of twee jaar wél een jazzfestival. “We gaan analyseren wat we zelf beter kunnen doen en maken ons op voor een tweede poging volgend seizoen of het seizoen daarna.”

Het antwoord waarom het niet gelukt is in Deventer is even simpel als logisch: in het oosten van het land zijn weinig jazzliefhebbers. Hoe ik dat weet ? Dat blijkt uit onderzoek dat is gedaan door MusicResearch.nl van Arno Prins. Op de Jazzdag in Amersfoort in 2010 gaf Arno een uitgebreide presentatie naar aanleiding van het onderzoek dat zijn bureau heeft gedaan, grondig, professioneel en ter zake kundig. Zie ook het artikel op dit blog met een verslag van die presentatie:

 https://bobvaneekhout.wordpress.com/2010/05/10/jazz-marketing-jazzdag-amersfoort/

Afgaande op zijn onderzoek zou je kunnen zeggen dat zowel Rita Reijs als The Dutch Swing College nog enige kans op succes zouden hebben gehad qua opkomst. Maar zowel Eric Vloeimans als Michiel Borstlap passen niet in het profiel en de smaak van de jazzliefhebber (als die er al zijn) in het Oosten des lands.

Als schouwburg directeur Alex Kuehne volgend jaar een nieuwe poging doet dan is dat alleen maar toe te juichen maar ik zou hem adviseren niet meer af  te gaan op “grote namen” maar de smaak van het publiek te laten prevaleren. Arno Prins van MusicResearch.nl  weet daar alles van en zou hem goed kunnen helpen. Voor de goede orde, ik heb geen enkel commercieel belang bij MusicResearch.nl


0 Responses to “Jazz en Marketing: TE WEINIG BELANGSTELLING JAZZFESTIVAL SCHOUWBURG DEVENTER”  1. Geef een reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


Follow Bob's Jazz Blog. on WordPress.com

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Voeg je bij 314 andere volgers

About Bob Van Eekhout

Bob van Eekhout drummer Jazz Trio JazzTraffic

Nederlands Jazz Archief

Logo Nederlands Jazz Archief

Van-Ons.nl WordPress Development

Van-Ons.nl WordPress Development & Training

JazzTraffic Trio. Uw Jazzband voor een gezellige sfeer en goede achtergrondmuziek

Jazz Trio JazzTraffic

%d bloggers liken dit: