24
mei
11

Herinneringen aan accordeonist Johnny Meijer – deel 1

Op 18 april j.l. zette ik een artikel op dit blog “Herinneringen aan jazzdrummer Joop Korzelius” met verhalen die mijn vader Bob van Eekhout Sr. (94) als beroepsmusicus had meegemaakt. Het artikel is inmiddels door honderden mensen gelezen en kennelijk vindt men de verhalen over periode 1940 – 1955 van de Amsterdamse muziekscene leuk om te lezen.

Daarom hier een nieuw artikel met accordeonist Johnny Meijer in de hoofddrol. Van hieraf mijn vader aan het woord:

” Ik denk dat het 1943 was, midden in de oorlog. Ik had wel regelmatig  een schnabbel maar het was een moeilijke tijd voor iedereen, ook de musici. Ik had inmiddels gehoord over een steengoede accordeonist Johnny Meyer die op de Nieuwendijk speelde met zijn zwager Manke Nelis. Ik ben er op een avond gaan kijken, hij speelde in Cafe De Ster. Echt een cafe in oorlogstijd. Normaal kostte een borreltje 35 cent, nu 2,50, door de zwarte handel uiteraard.

Toen Johnny ging spelen wist ik niet wat ik hoorde. Wat een swing had die man en een geweldige techniek. Hij speelde ook toen al de standards die nu nog veel gespeeld werden zoals Embraceabe You, Sophisticated Lady, Stella by Starlight en Honey Sucle Rose, nummers die je nog steeds hoort. Johnny speelde knoppen accordeon, dat zag je niet vaak. Met de linkerhand speelde hij de bassen en met rechts de melodie en improvisaties. En hoe!

Ik was helemaal weg van zijn spel. Op een gegeven moment kwam hij naar me toe en we raakten in gesprek. Hij vroeg “wat doe jij eigenlijk ?” en ik zei dat ik drummer was en noemde met wie ik  gespeeld had. Dat maakte kennelijk indruk want Johnny riep wat en vanachter uit het cafe kwam er een drumstelletje tevoorschijn. “Ga maar zitten” zei Johnny. Ik ging zitten en werd direct op de pijnbank gelegd want hij zette After You’ve Gone in, maar in een moordend tempo.

Het ging echt lekker al had ik na het nummer kramp in mijn  rechterkuit. Want toen speelde je alles in swingstijl dus de bassdrum in vieren. Maar bij zo’n tempo en dan minuten lang krijg je geheid kramp, maar ik hield vol want wilde per se met Johnny gaan spelen.

Na afloop vond Johnny dat het lekker ging. We werden het eens over de gage en ik kon bij hem en Nelis gaan beginnen. Dat werd het begin van een lange periode van samenwerking met tot begin jaren ’50. Er waren wel vaak tussenpozen dat we niet met elkaar speelden als ik ander werk had maar we zochten elkaar altijd weer op. En dan was het weer genieten.

Intussen had Johnny het orkest uitgebreid. Gitarist Jan Blok kwam erbij die later heel lang bij Wim Sonneveld heeft gespeeld en een heel goede pianist Herman de Greef, die had een glazen oog. Voor een pianist was het moeilijk werken met Johnny want hij riep de titel van het nummer en de toonsoort en dan moest je het meteen kunnen spelen anders had je een kwaaie aan hem.

We hadden wel eens een pianist die het niet redde en dan draaide Johnny zich half naar mij om en zei uit een mondhoek “ken niks”. Maar Herman speelde alles in elke toonaard zonder blikken of blozen. Een geweldige muzikant”

Tot zover het eerste deel jazzvrienden en vriendinnen. Om in de sfeer te komen, hier een filmpje van Johnny Meijer met  Manke Nelis op bas en een piepjonge John Engels op drums. 

2 Responses to “Herinneringen aan accordeonist Johnny Meijer – deel 1”


 1. mei 24, 2011 om 1:35 pm

  Geweldig stukje over Johnny Meijer, Bob. Ben benieuwd naar deel 2…
  Groetjes,
  Jeroen

 2. 2 mieke de haan
  september 6, 2019 om 10:17 am

  Wat een heerlijk verhaal, Bob…….volgende keer ga ik deel 2 lezen…dank je..


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


Follow Bob's Jazz Blog. on WordPress.com

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Voeg je bij 314 andere volgers

About Bob Van Eekhout

Bob van Eekhout drummer Jazz Trio JazzTraffic

Nederlands Jazz Archief

Logo Nederlands Jazz Archief

Van-Ons.nl WordPress Development

Van-Ons.nl WordPress Development & Training

JazzTraffic Trio. Uw Jazzband voor een gezellige sfeer en goede achtergrondmuziek

Jazz Trio JazzTraffic

%d bloggers liken dit: