26
mei
11

Herinneringen aan accordeonist Johnny Meijer – deel 2

Johnny Meijer

Johnny Meijer

Op 18 april j.l. zette ik een artikel op dit blog “Herinneringen aan jazzdrummer Joop Korzelius” met verhalen die mijn vader Bob van Eekhout Sr. (94) als beroepsmusicus had meegemaakt. Het artikel is inmiddels door honderden mensen gelezen en kennelijk vindt men de verhalen over periode 1940 – 1955 van de Amsterdamse muziekscene leuk om te lezen. Daarom hier deel 2 met een nieuw artikel met accordeonist Johnny Meijer in de hoofddrol. Van hieraf mijn vader aan het woord:

Kramp in mijn kuiten.

” Nadat ik was aangenomen bij Johnny en we elke avond speelden kreeg ik nog meer bewondering voor hem dan ik al had. Hij speelde met een natuurlijke swing en veel standards deed hij in een zo hoog mogelijk tempo en alles uit zijn hoofd. Dat was op de eerste plaats omdat hij dan qua swing op z’n best was maar ten tweede omdat hij bij die tempo’s z’n geweldige techniek kon etaleren.

Maar hij speelde niet alleen swingnummers. Hij kende ook een aantal opera’s waarvan hij grote delen uit zijn hoofd kon spelen zonder een noot te missen. En natuurlijk speelden we de Jordanese meezingers waar hij een groot liefhebber van was. Op een avond zei hij tegen mij “ik kan ook spelen met m’n kassie omgekeerd” en tot mijn stomme verbazing draaide hij zijn accordeon om en begon te spelen.

Dat betekende dat de basknoppen nu rechts zaten in plaats van links (en ondersteboven) en de melodieknoppen links (en ook ondersteboven) in plaats van rechts. Zonder blikken of blozen speelde hij op die manier alsof het de gewoonste zaak van de wereld was. Ik kon m’n ogen en oren niet geloven dat hij dit kon.

Teun van de Vaart de straatvechter.

We kregen regelmatig bezoek in het cafe van Teun van der Vaart. Dat was een geboren straatvechter en zo sterk als een beer. Hij terorriseerde de buurt en werd door iedereen gevreesd. Hij demonstreerde wel eens hoe sterk hij was door een cafetafel met z’n tanden op te tillen. Waarom weet ik niet maar als hij binnenkwam had hij het altijd op mij gemunt. Dan zaten we te spelen en liep hij naar me toe en zei ” zoooo slijiijijijmerd”. Doodsbenauwd was ik, maar wat kon ik doen ? Zelfs Johnny deed niks en waagde zich niet aan Teun.

Ik vertelde een bevriende portier over Teun. Zijn naam was Polly Kraus. Die was een liefhebber van onze muziek en gek op drums. Maar Polly was ook bokskampioen van Nederland geweest. Een paar dagen nadat ik hem verteld had over Teun van de Vaart kwam Polly de zaak binnen en ging zitten luisteren.

Een uur later kwam Teun binnen. Polly stond op, liep op Teun af en gaf hem een verschrikkelijke hoek en Teun ging neer. Enorm tumult in de zaak en half groccy ging Teun de zaak uit. We hebben hem nooit meer gezien. Later hoorde ik dat Teun in de Amstelstraat door een paar portiers in elkaar was geslagen en toen was hij helemaal verdwenen.

De omstandigheden werden ook steeds slechter. Er was steeds minder te krijgen. Met gitarist Jan Blok kocht ik wel eens een sigaret bij de zwarthandelaren voor 1 gulden en die rookten we dan samen op, om en om een trekje. De Duitsers gedoogden onze muziek ondanks dat ze wisten dat we Amerikaans repertoire speelden. Maar uiteindelijk moest Johnny eraan geloven en moest naar Duitsland (** zie voetnoot). Op het laatst was er helemaal geen muziek meer en was het puur overleven”.

** Volgens de verschillende biografen heeft Johnny op weg naar Duitsland met opzet zijn accordeon laten vallen zodat deze in reparatie moest. Hij vertelde de Duitsers dat dit alleen in Amsterdam kon en Johnny ging terug. De accordeon werd gemaakt maar de Duitsers hebben er nooit verder werk van gemaakt en hij bleef in Amsterdam.”

Hier een opname uit 1988 bij jazzcafe “Bij Max” waar Johnny, inmiddels zesenzeventig jaar oud, de bekende standard “Polka Dots en Moonbeams” vertolkt. Volgende keer deel 3 en slot: De Bevrijding.


3 Responses to “Herinneringen aan accordeonist Johnny Meijer – deel 2”


 1. 1 Babette
  november 7, 2011 om 12:16 am

  Nou ome Teun herinner ik mij nog wel maar volgens mij zat hij meer in de Bergstraat waar hij zo’n beetje alle kasten bezat als op de wallen.
  Wie er nog heel wat over weet is mijn moeder. Ikzelf was nog een kind.

 2. 2 Dick vet. 0640110791
  oktober 4, 2012 om 8:06 pm

  Wat een prachtige foto van Johnny op die crosio, zou u zo vriendelijk zijn om mij een copy toe te sturen hievan ,ik ben een verzamelaar van alles van Johnny, misschien ken ik u ook van dienst zijn .


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


Follow Bob's Jazz Blog. on WordPress.com

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Voeg je bij 314 andere volgers

About Bob Van Eekhout

Bob van Eekhout drummer Jazz Trio JazzTraffic

Nederlands Jazz Archief

Logo Nederlands Jazz Archief

Van-Ons.nl WordPress Development

Van-Ons.nl WordPress Development & Training

JazzTraffic Trio. Uw Jazzband voor een gezellige sfeer en goede achtergrondmuziek

Jazz Trio JazzTraffic

%d bloggers liken dit: