16
jun
11

Opheffing Muziek Centrum Nederland: tot nader order goed plan !

Er wordt enorm veel ophef gemaakt over het opheffen van het Muziek Centrum Nederland en die ophef komt voornamelijk van het MCN zelf. En daar is natuurlijk een goede reden voor want het gaat om banen per slot van rekening.

Als je in vogelvlucht over de site van MCN surft dan zie je dat er ongelooflijk veel activiteiten worden ondernomen voor allerlei muzieksoorten met als voornaamste doel het promoten van muziek in de breedtste zin, pop, klassiek, jazz en wereldmuziek. Maar er wordt direct bij verteld dat het gaat om de professionele muziekbeoefening en dan komt zo een organisatie in een ander daglicht te staan naar mijn mening.

Want als je praat over professionals, dus mensen die van het vak moeten leven, dan praat je direct over een kleine groep die ik maar meteen “de elite” noem. Het grote leger semi-profs en amateurs hoeft dus niets van het MCN te verwachten. Dat blijkt bijvoorbeeld uit het MCN initiatief “Jazz On Stage” waar wordt gemeld dat er veel optredens zijn gegenereerd en dat die voornamelijk ten goede kwamen aan het New Cool Collective, Gare du Nord en The Ploctones. Dat is natuurlijk prima voor deze musici maar ik denk dat deze formaties zich zeer goed zelf kunnen bedruipen.

Ook krijg je de indruk dat er ontzettend veel wordt gedaan maar dat zoiets leidt tot versnippering want men wil van alles tegelijk en zo breed mogelijk. Dan dient zich de vraag aan: in hoeverre is dit nu allemaal effectief in harde cijfers ? En weegt dat op tegen de kosten ? Is daar een kosten / baten analyse van beschikbaar ?

Zo is er een initiatief voor een Real Book Nederland. Dat klinkt mooi maar zitten we daar dan op te wachten ?

Het plan dat op tafel ligt schijnt erin te voorzien dat bepaalde taken van het MCN worden overgeheveld naar andere instanties. Als dat mogelijk is dan moet je je dus afvragen wat het bestaansrecht is van MCN als separate organisatie.

Belangrijk is nu dat als het MCN zo belangrijk is als het beweert, niet alleen een activiteiten rapport op tafel legt want je kunt wel heel veel doen maar weinig bereiken. Het gaat om wat Amerikanen “the deliverables” noemen. Een open kosten / baten analyse zou op z’n plaats zijn. En dat moet dan gezien worden in het licht van de relatief kleine groep musici die daarvan profiteert.

Als dat er goed uitziet dan zal het MCN overleven. Anders zou ik willen voorstellen om een deel van het wegbezuinigde MCN budget te gebruiken voor een verruiming van de KVR regeling voor musici. Is dat een idee ?


0 Responses to “Opheffing Muziek Centrum Nederland: tot nader order goed plan !”  1. Geef een reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


Follow Bob's Jazz Blog. on WordPress.com

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Voeg je bij 314 andere volgers

About Bob Van Eekhout

Bob van Eekhout drummer Jazz Trio JazzTraffic

Nederlands Jazz Archief

Logo Nederlands Jazz Archief

Van-Ons.nl WordPress Development

Van-Ons.nl WordPress Development & Training

JazzTraffic Trio. Uw Jazzband voor een gezellige sfeer en goede achtergrondmuziek

Jazz Trio JazzTraffic

%d bloggers liken dit: