03
jul
11

Curtis Fuller: CD “The Story Of Cathy And Me”

Jazzvrienden en vriendinnen, deze recensie schreef ik voor het HiFi Video Test Magazine – aflevering Juni 06 / 2011

“Een indrukwekkend muzikaal document leverde trombonist Curtis Fuller af met zijn laatste CD “The Story Of Cathy And Me”. Een in muziek uitgedrukt verhaal hoe Curtis zijn vrouw Cathy ontmoette, hoe ze leefden en hoe hij nu leeft zonder haar. Hij verloor zijn vrouw aan longkanker.

Met deze emotionele CD drukken Curtis en zijn medemuzikanten belangrijke stappen in het leven uit zoals “The First Time I Ever Saw Your face”, “I Asked And She Said Yes”, “Life Was Good, What Went Wrong”. Met deze composities van Curtis en de musici zelf maar ook met de mooie ballad van Frank Loesser “Spring Will Be A Little Late This Year” en Betty Carter’s “Look What I Got” geven ze uiting aan hun emoties door de melodie, arrangement en en uitvoering. En tijdens het luisteren realiseert ment zich dat wat Curtis overkwam ons allemaal kan overkomen of zelfs is overkomen. Dat geeft het geheel een bijzondere lading.

Met zijn JazzMessengers achtergrond koos Curtis voor een soortgelijke bezetting met saxofoon, trompet en hijzelf natuurlijk op trombone en een rythmsectie met  piano, bas en drums  op een aantal nummers aangevuld met Latin percussie. In sommige arrangementen komen de Messengers elementen sterk terug zoals een door sax en trompet unisone uitvoering van de melodielijn en de Latin grooves waar Blakey zo in uitblonk.

De hele CD ademt een indringende sfeer uit van liefde, vreugde, verdriet en angst en wordt door de musici zeer muzikaal in beeld gebracht en daarbij swingt het geheel als geen ander. Een grote variëteit aan ritmes, jazz, rock en funk grooves en twee vocaal gebrachte nummers door zangeres Tia Michelle Rouse zorgen voor prachtig wisselend stemmingsbeeld. Er zijn korte interludes waarbij Curtis met gesproken woord ons heel kort deelgenoot maakt van zijn ervaringen.

Het geheel wordt begeleidt door een CD boekje waarin Curtis’ soulmate saxofonist Benny Golson elk nummer afzonderlijk van diepgaand commentaar voorziet. Een juweel van een CD met alles wat muziek ons brengt: geluk en lijden die met hulp van noten en instrumenten of de stem worden uitgedrukt en zich meester van ons maken.

Curtis Fuller: The Story Of Cathy And Me – CR 73309”

Van deze CD was er geen YT filmpje te vinden, maar dit is wel zo mooi. Een opname uit 1959 met The Curtis Fuller Quintet met Curtis op trombone, zijn soulmate Benny Golson op tenor, Tommy Flanagan (piano), Jimmy Garrison (contrabas) en Al Harewood (drums) met het nummer “Five Spot After Dark”.


0 Responses to “Curtis Fuller: CD “The Story Of Cathy And Me””  1. Geef een reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


Follow Bob's Jazz Blog. on WordPress.com

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Voeg je bij 314 andere volgers

About Bob Van Eekhout

Bob van Eekhout drummer Jazz Trio JazzTraffic

Nederlands Jazz Archief

Logo Nederlands Jazz Archief

Van-Ons.nl WordPress Development

Van-Ons.nl WordPress Development & Training

JazzTraffic Trio. Uw Jazzband voor een gezellige sfeer en goede achtergrondmuziek

Jazz Trio JazzTraffic

%d bloggers liken dit: