07
jul
11

Chapeau voor de Nederlandse Toonkunstenaars Bond.

’t Swarte Schaep, op het Leidseplein, pal naast het toenmalige politiebureau.

Voor mij ligt “Muziekwereld” een uitgave van de Nederlandse Toonkunstenaars Bond, vakbond voor musici en acteurs, in de wandeling De Bond genoemd. Toen ik een paar jaar geleden na lange tijd  weer iets in de muziek ging doen werd ik direct lid van de NTB. Om met Youp te spreken, dat leg ik uit.

Ergens in 1958 was mijn vader Bob van Eekhout senior uit het orkest van Eddy Christiani gestapt en ook gestopt als drummer om een nieuwe carriere als pianist / entertainer te beginnen. Dat had zo z’n voordelen: eigen baas, geen gesjouw met zes koffers drumkit en het betaalde beter.

Een van de eerste zaken waar hij kwam te werken was het “Swarte Schaep” op het Leidsplein. Dat was een gerenommeerd restaurant op de hoek van de Korte Leidse Dwarsstraat, pal naast het toenmalige politiebureau (waar nu The Bulldog Palace zit).

In deze zaak werkte een bedrijfsleider met de naam Hartman, een op het oog nette man maar een proleet en hufter als het ging om de omgang met musici. Daar had “de bond” de musici al voor gewaarschuwd. Dat bleek ook direct uit te komen. Bij de eerste de beste afrekening gaf  Hartman mijn vader precies 1 cent in guldens (HFL. o,o1) minder gage. Daardoor hoefde de zaak geen sociale premies af te dragen en had Bob Sr. geen recht op Sociale Zaken zoals dat toen heette (er was nog geen WW toen) als hij geen vervolgcontract kreeg.

Bob van Eekhout Sr.

Pianist / entertainer Bob van Eekhout Sr. Apollo Hotel Paviljoen, 1957

Er volgde uiteraard een discussie die hoog opliep tot het moment dat Hartman mijn vader een klap verkocht. Die heeft toen twee seconden overwogen een asbak op Hartman’s hoofd kapot te slaan maar beheerste zich en deed iets anders. Hij haalde adem en liep naar de buren, het politiebureau en deed aangifte van mishandeling.

Kennelijk hadden de dienders op het bureau Leidseplein ook een grote hekel aan Hartman want binnen vijf minuten kwamen twee agenten de zaak binnen en werd de bedijfsleider op de bon geslingerd. De zaak kwam voor de rechter en Hartman werd veroordeeld tot FL. 25,- boete (een zeer behoorlijk bedrag voor die tijd) en moest in de rechtbank zijn excuses maken en dat gebeurde. Uiteindelijk is het allemaal goed gekomen maar de verhoudingen waren grondig verpest en gelukkig kon Bob Sr. na afloop van het contract aan de slag bij het Victoria Hotel, tegenover het CS.

Interieur van ’t Swarte Schaep, de man op de afbeelding is niet bedrijfsleider Hartman.

Het is een verhaal uit het leven gegrepen maar als je dit als jochie van acht hoort dan vergeet je zoiets nooit meer. Vandaar dat ik direct lid ben geworden van de NTB.

Inmiddels is het NTB uitgegroeid tot een volwassen organisatie. Het blad van toen dat ook al Muziekwereld heette, was een dun in zwartwit uitgevoerd blaadje met linksboven in de hoek een wereldbol afgebeeld. Het werd nog verzonden met een papieren wikkel. Nu is het een dik in kleur gedrukt blad met een een schat aan informatie waar alle individuele leden, of je nu prof, semi-prof of amateur bent, hun voordeel mee kunnen doen.

Het NTB is initiator van o.a. de Jazzdag en het Nationaal Jazz Jeugd Orkest en biedt support op het gebied van platencontracten, incassoprocedures (ook dat blijkt anno 2011 nog steeds nodig), carrierebegeleiding, auteursrecht en  politieke lobbying. Dus check out http://www.ntb.net/

Ik heb geen idee hoe hoog de organisatiegraad is maar ik zou van harte iedereen aanbevelen lid te worden van het NTB, zeker nu zoveel andere organisaties het loodje leggen als  gevolg van de bezuinigingen. NTB, het ga je goed (ook namens Bob Sr) !


1 Response to “Chapeau voor de Nederlandse Toonkunstenaars Bond.”


  1. 1 Kees van den Brink
    juli 25, 2011 om 5:37 pm

    Mag ik de foto’s van ’t Schwarte Schaep van u gebruiken?


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


Follow Bob's Jazz Blog. on WordPress.com

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Voeg je bij 314 andere volgers

About Bob Van Eekhout

Bob van Eekhout drummer Jazz Trio JazzTraffic

Nederlands Jazz Archief

Logo Nederlands Jazz Archief

Van-Ons.nl WordPress Development

Van-Ons.nl WordPress Development & Training

JazzTraffic Trio. Uw Jazzband voor een gezellige sfeer en goede achtergrondmuziek

Jazz Trio JazzTraffic

%d bloggers liken dit: