11
jul
11

Eliane Elias: Chega De Saudage.

Eliane Elias

Terwijl de vakanties op gang komen de zon tegemoet regent het hier buiten in Badhoevedorp een miezerig Hollands regentje. Tijd om de muzikale zon op te zoeken. Met wie zou dat beter kunnen dan met de Braziliaanse Eliane Elias. Wellicht is haar Amerikaanse tegenhanger Diana Krall meer bekend bij het grote publiek maar Eliane is een uitzonderlijk talent met een swingende Latin Jazz stijl, lekkere stem en het is ook nog een blonde stoot.

Eliane Elias werd geboren in Sao Paulo, vermoedelijk eind jaren 1960, haar site vermeld geen datum. Op zevenjarige leeftijd kreeg ze haar eerste pianolessen en op twaalfjarige leeftijd speelde ze al stukken van de grote jazzmeesters zoals Bill Evans. Op zeventienjarige leeftijd begon ze op te treden met de Braziliaanse componist Toqhuino en tekstdichter Vinicius de Moraes die veel met Tom Jobim werkte.

In 1982 maakte ze de volgende stap en ging naar New York waar ze in 1984 haar eerste CD maakte met Randy Brecker en dat zou het begin worden van een grote solocarriere en ze heeft tot nu toe twintig CD’s op haar naam staan. Naast haar vocale – en pianotalent bleek Eliane uit de voeten te kunnen als componiste en veel van haar werk bereikte de top van de Amerikaanse Jazzcharts.

Haar carriere is geplaveid met prijzen, awards en Grammy nominaties. In 1988 werd ze uitgeroepen tot Best New Talent in Jazziz Magazine, samen met Herbie Hancock werd ze in 1995 genomineerd voor Best Jazz Solo Performance en in 1997 werd haar album The Three Americas  door Downbeat Reader’s Poll  uitgeroepen tot Best Jazz Album. Ze werd ook nog genoemd in vijf andere categorieen: Beyond Musician, Best Composer, Jazz Pianist, Female Vocalist, and Musician of the Year. In 1998 werd haar album Eliane Elias Sings Jobim uitgeroepen tot Best Brazilian Album in de Jazziz Critics Poll. De lijst is werkelijk te lang om op te noemen.

Ook de klassieke muziek was aan haar besteed want in 1993 maakte ze een album met werken van Bach Ravel en Villa Lobos . Je kunt niet anders zeggen dat deze vrouw gezegend is met een enorm muzikaal talent en dat ook ten volle inzet.

Doe even tafels en stoelen aan de kant, schenk een Tequila met limoen en zout in of een andere tropische cocktail, volume knop open, doe of de zon schijnt en ga er de komende tien minuten tegenaan met Eliana Elias met Marc Johnson op bas en de Braziliaanse drummer Rafael Barata in een beroemd werk van Tom Jobim: Chega de Saudage

Bron: http://www.elianeelias.com/


0 Responses to “Eliane Elias: Chega De Saudage.”  1. Geef een reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


Follow Bob's Jazz Blog. on WordPress.com

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Voeg je bij 314 andere volgers

About Bob Van Eekhout

Bob van Eekhout drummer Jazz Trio JazzTraffic

Nederlands Jazz Archief

Logo Nederlands Jazz Archief

Van-Ons.nl WordPress Development

Van-Ons.nl WordPress Development & Training

JazzTraffic Trio. Uw Jazzband voor een gezellige sfeer en goede achtergrondmuziek

Jazz Trio JazzTraffic

%d bloggers liken dit: