20
jul
11

Streisand,Styne en People.

Jule Styne (1905-1994) - deel 6

Recent verschenen de CD’s  “Two Faces”  van het Wolfgang Maiwald Trio en  “Live At Birdland” van Lee Konitz.  Deze CD’s hebben gemeen dat ze beide een klassieker bevatten met de titel “I Fall In Love Too Easily”, geschreven door componist Jule Styne en tekstdichter Sammy Cahn. Daarom aandacht aan leven en werk van componist Jule Styne. Dit is het zesde deel.

In 1961 hadden een aantal Broadway producenten het idee opgevat een musical te brengen gebaseerd op het leven van Fanny Brice, een Amerikaanse zangeres en actrice van Joodse afkomst.

Fanny Brice (1891 - 1951)

De producers Ray Stark en David Merrick huurden Jule Styne en Bob Merrill in als componist en tekstdichter en zij gingen direct aan het werk. Maar verder werd het een uiterst moeizaam project. Voor de hoofdrol werden een aantal toppers van toen benaderd maar die vonden eensgezind dat de rol moest worden ingevuld door een joodse artieste vanwege het authentieke verhaal. Jule Styne herinnerde zich een show waarin een zekere Barbara Streisand een bijrol had vervuld en zij werd gevraagd te auditeren. Haar zang performance was perfect maar qua voorkomen kregen de producers kromme tenen. Op aandringen van Styne kreeg ze toch de hoofdrol.

Tijdens de repetities van Funny Girl, v.l.n.r Sydney Chaplin (acteur en zoon van), Barbara Streisand en componist Jule Styne.

Er waren problemen met de regisseurs. West Side Story ster Jerome Robbins kwam en ging en vervolgens kwam Bob Fosse die er weer mee stopte en het project overdroeg aan Garson Kanin. Alleen al de slotscene werd veertig keer herschreven en de try-out werd vijf keer uitgesteld. Uiteindelijk ging het project onder de naam Funny Girl op 26 maart 1964 in premiere in het Winter Garden theater in New York en haalde maar liefst 1348 voorstellingen.

Op een party enige maanden na de premiere van Funny Girl kwam Styne zijn oude boezemvriend Frank Sinatra tegen. Die vertelde Styne dat hij  de compositie People uit de Funny Girl niet ging opnemen omdat hij het niet zo’n goed nummer vond. Styne was diep beledigd en drie jaar lang sprak hij niet meer met Sinatra.

Met het succes van Funny Girl kwamen er grote sommen geld binnen die echter direct naar de Amerikaanse belastingdienst en bookmakers gingen vanwege belasting – en gokschulden die Styne aan de rand van de financiele afgrond brachten. Hij moest geld lenen van z’n vriendin en secretaresse om het hoofd boven water te houden. In feite was hij failliet en zijn gokverslaving bleef voortduren.

Zonder enige twijfel is People het meesterwerk van Jule Styne en Bob Merrill en  de grote hit van de musical die Streisand al voor de premiere van Funny Girl had opgenomen en de eerste stap naar beroemdheid betekende. Het is  haar signature song geworden die ze in 2006 vlak voor de pauze ten gehore bracht tijdens een concert in Florida.

Bronnen: Keyser, Herbert – Geniuses of the American Musical Theatre – 2009 Applause Theatre and Cinema Books – ISBN 978-1-4234-6275-0.

Green, Stanley – Broadway Musicals Show by Show – 2008 – Applause Theatre and Cinema Books – ISBN 978 -1-55783-736-3


0 Responses to “Streisand,Styne en People.”  1. Geef een reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


Follow Bob's Jazz Blog. on WordPress.com

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Voeg je bij 314 andere volgers

About Bob Van Eekhout

Bob van Eekhout drummer Jazz Trio JazzTraffic

Nederlands Jazz Archief

Logo Nederlands Jazz Archief

Van-Ons.nl WordPress Development

Van-Ons.nl WordPress Development & Training

JazzTraffic Trio. Uw Jazzband voor een gezellige sfeer en goede achtergrondmuziek

Jazz Trio JazzTraffic

%d bloggers liken dit: