25
jul
11

Zestig jaar aan de top: Rita Reijs en The Dutch Swing College Band.

In een recent uitgevoerd marktonderzoek onder jazzliefhebbers door ArnoPrins Music Research.nl in opdracht  van Buma Cultuur kwamen een paar opmerkelijke zaken aan de oppervlakte.

Van dit soort lijsten is van alles zeggen en te beweren maar er  zijn  een aantal significante zaken  op te merken.

Zo zien we dat in de top tien maar liefst vier plaatsen door  zangeressen worden ingenomen, met natuurlijk Rita Reijs op kop ( Pim Jacobs in haar kielzog op de derde plaats). Maar ook de inmiddels overleden Pia Beck scoort nog hoog. Als je dan nog de 11e plaats van Laura Fygi in aanmerking neemt dan mag je concluderen dat veel jazzliefhebbers een voorkeur hebben voor vrouwelijke vocale jazz. Alhoewel natuurlijk de vraag blijft in hoeverre Caro Emerald en Trijntje Oosterhuis echt jazz zangeressen zijn. Zoals altijd een kwestie van definitie. Opmerkelijk is dat bijvoorbeeld Fay Claassen als jazz zangeres pur sang geen enkele positie op de chart inneemt.

Eveneens opvallend is de positie van de Dutch Swing College Band in de top tien. Dit orkest dat op 5 mei 1945 werd opgericht en met wisselende bezettingen alive and kicking is als vertegenwoordiger van de traditionele jazz, staat nog steeds aan de top. Zowel Rita, Pia als het DSC begonnen in de jaren 1940 en spelen inmiddels ruim zestig jaar een rol in de Nederlandse jazzscene.

Dit is deels te verklaren uit eerder onderzoek van MusicResearch.nl waaruit blijkt dat muziekliefhebbers naarmate ze ouder worden, hun muziek “meenemen in de tijd”. Aangezien we ook weten dat het gros van de jazzliefhebbers 50+ is, verklaart dat de aanwezigheid van dit drietal uit de veertiger jaren. Het verklaart tevens waarom in bv. de pop top 2000 zo’n grote plaats wordt ingenomen door beroemde zestiger jaren bands als Beatles, Stones, Beach Boys etc. en nog eerder Elvis Presley.

Naast de “traditionelen” zien we ook jong talent in de top 10 met Candy Dulfer, Wouter Hamel en Kyteman. Vooral de laatste komt de laatste tijd sterk op. Maar de andere jonge toppers zoals Ben Herman, de Beets Brothers en Michiel Borstlap scoren maar een zeer bescheiden percentage ondanks dat deze musici veel optreden in het land en daarbuiten.

Samenvattend kun je zeggen dat het 50+ jazzpubliek vasthoudt aan traditionele voorkeuren en dat de meer vrijere en vernieuwende jazzvormen weinig kans maken op bereik bij een groot publiek, reden waarom veel jazzmuziek zich nog steeds afspeelt in kleinere zalen en jazzcafe’s en het moet hebben van subsidie en welwillende horeca exploitanten.


0 Responses to “Zestig jaar aan de top: Rita Reijs en The Dutch Swing College Band.”  1. Geef een reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


Follow Bob's Jazz Blog. on WordPress.com

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Voeg je bij 314 andere volgers

About Bob Van Eekhout

Bob van Eekhout drummer Jazz Trio JazzTraffic

Nederlands Jazz Archief

Logo Nederlands Jazz Archief

Van-Ons.nl WordPress Development

Van-Ons.nl WordPress Development & Training

JazzTraffic Trio. Uw Jazzband voor een gezellige sfeer en goede achtergrondmuziek

Jazz Trio JazzTraffic

%d bloggers liken dit: