28
jul
11

Zen: daar zit muziek in !

Bob Rigter (foto Erwin Wittenberg)

In 1997 volgde ik via mijn werkgever IBM een bedrijfscursus Zen meditatie onder leiding van zenmeester Rients Ritsma in het Zentrum in Utrecht. Zoals (bijna) iedereen die voor het eerst in aanraking komt met meditatie had ik daar allerlei associaties bij van oranje jurken met belletjes, jezelf zoeken broeder en veel zweverig gedoe. Niets bleek minder waar.

Het was niets meer en niets minder dan een cursus in concentratie, focus en aandacht, vandaar dat mijn werkgever brood zag in het aanbieden van deze cursus. Ik heb er nooit spijt van gehad en tot op de dag van vandaag doe ik zeker een keer of drie in de week aan meditatie. Eigenlijk te weinig maar voor mij voldoende. Inmiddels is een gevleugeld gezegde bij ons thuis als iemand iets vergeet (de huissleutels bijvoorbeeld)  “je was zeker even niet zen”.

Het beoefenen van muziek heeft een aantal Zen elementen in zich. Bijvoorbeeld het eindeloos herhalen van toonladders gedurende een lange periode (pianist Oscar Peterson zijn hele leven) en voor drummers het voortdurend oefenen van de rudimentals zijn de facto meditatie oefeningen. Net zoals improviseren dat is. Terwijl in het achterhoofd de melodielijn “loopt”, laat de improviserende musicus zijn muzikale gedachten rondom dat thema de vrije loop. Dat is hetzelfde principe als bij een meditatie sessie, waarbij op een uitademing van 1 tot 10 wordt geteld en weer terug, terwijl intussen allerlei gedachten, zonder daar een oordeel over te hebben, opborrelen.

Er wordt veel zin en onzin verkocht over Zen. Zo zijn er Zenmuziek, Zenmeubels, Zen Thee en Zen Parfum, allemaal flauwekul natuurlijk. Zeker geen onzin is het boekje dat saxofonist Bob Rigter schreef onder de titel “Zen Tijd”. Ik mag het van harte aanbevelen. Hierbij een filmpje van de presentatie van het boek.

 


0 Responses to “Zen: daar zit muziek in !”  1. Geef een reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


Follow Bob's Jazz Blog. on WordPress.com

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Voeg je bij 314 andere volgers

About Bob Van Eekhout

Bob van Eekhout drummer Jazz Trio JazzTraffic

Nederlands Jazz Archief

Logo Nederlands Jazz Archief

Van-Ons.nl WordPress Development

Van-Ons.nl WordPress Development & Training

JazzTraffic Trio. Uw Jazzband voor een gezellige sfeer en goede achtergrondmuziek

Jazz Trio JazzTraffic

%d bloggers liken dit: