02
aug
11

Zestig jaar aan de top (2): Pia Beck

Pia Beck ( 1925 – 2009)

In het eerste deel van “Zestig Jaar Aan De Top”  liet ik een  slide zien uit de presentatie van ArnoPrins MusicResearch.nl onderzoek, recent uitgevoerd in opdracht van Buma Cultuur.

Even opvallend als de ruime vertegenwoordiging dames vocaal in de top tien met Rita Reijs op de onbetwiste toppositie, is de gedeelde nummer zes op de lijst Pieternella (Pia) Beck.

Persoonlijk heb ik zeer levendige herinneringen aan Pia, zoals de zwart – wit TV beelden in de jaren ’50 en ’60 waarin ze met haar platinablonde opgestoken haar, avondjurken en stola’s en haar opkomst in grote Amerikaanse automobielen, bij mij de indruk wekte dat ze een echte filmster was. In 1986 heb ik haar een keer live zien optreden met haar trio en binnen de minuut had ze haar publiek aan het dansen en swingen met haar ongekende boogie woogie techniek.

Met boogie woogie is ze ook beroemd geworden, met name door haar eigen compositie “Pia’s Boogie” die een wereldhit werd en haar naar veel optredens in het buitenland bracht, waaronder het beroemde Birdland in New York, The Blue Note in Chicago en de Desert Inn in Las Vegas. Ze speelde samen met Dizzy Gillespie en stond op de cover van het Amerikaanse Time Magazine. Er zijn niet veel Nederlandse musici die haar dat na kunnen zeggen.

Net als Rita Reijs en The DSC begon haar carrier in de jaren ’40 en dus is het opmerkelijk dat ze eveneens anno 2011 nog in de top tien staat van favoriete Nederlandse jazzmusici. Ze had weinig technische scholing en geen echte zangstem maar ze had een topswing feeling voor het instrument en haar zangstem en timing paste precies bij de act zoals die haar jarenlang langs alle podia bracht. En ze had gevoel voor show, aankleding en performance.

In 2000 had Hugo Camps een prachtig  interview met Pia dat op internet is gepubliceerd:

Het lijkt erop dat ze in Nederland enigszins onderschat is. Wellicht komt dat hoor haar emigratie naar Torremolinos in de jaren ’60 en het feit dat ze er openlijk voor uit kwam dat ze een aanhanger van de damesliefde was, iets dat zeker in de jaren ’50 een groot taboe was.

Bijgaand filmpje Pia Beck in een karakteristieke omgeving. Aan de vleugel omringd door publiek, haar hoog opgestoken, de musici in smoking en lekkere swing met September In The Rain.


0 Responses to “Zestig jaar aan de top (2): Pia Beck”  1. Geef een reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


Follow Bob's Jazz Blog. on WordPress.com

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Voeg je bij 314 andere volgers

About Bob Van Eekhout

Bob van Eekhout drummer Jazz Trio JazzTraffic

Nederlands Jazz Archief

Logo Nederlands Jazz Archief

Van-Ons.nl WordPress Development

Van-Ons.nl WordPress Development & Training

JazzTraffic Trio. Uw Jazzband voor een gezellige sfeer en goede achtergrondmuziek

Jazz Trio JazzTraffic

%d bloggers liken dit: