05
aug
11

Hamel en Kyteman op 5 en 9 in de Nederlandse Jazz Top 10.

In de vorige twee artikelen over het door ArnoPrins MusicResearch.nl in opdracht van BUMA Cultuur uitgevoerde marktonderzoek bleek al dat de oudjes het goed doen. Rita Reijs, Pim Jacobs, Pia Beck en The Dutch Swing College Band staan allen in de Top 10 en aangevuld met Trijntje Oosterhuis,  Caro Emerald en Laura Fygi op 11 zien we een dominante positie voor dames vocaal.

Uit eerder onderzoek weten we ook dat onder de dames met name dames vocaal erg populair is dus kunnen we daaruit opmaken dat er een behoorlijke vrouwelijke populatie is die we tot jazzminnend Nederland kunnen rekenen. Te meer omdat we weten dat bij de heren instrumentaal het goed doet. Dat houdt de zaak mooi in balans. Daarom hier nog even de slide uit de BUMA Cultuur en MusicResearch.nl presentatie.

Deze uitslag roept meteen de vraag op: wie stemt er op wat ? Omdat we weten dat jazz het goed doet bij 5o+ kunnen we vaststellen dat de oudjes in de top tien ook door deze categorie zijn gekozen. Maar hoe zit dat bijvoorbeeld met Wouter Hamel en de nieuwe ster aan het firmament, Kyteman alias Colin Benders. ? Vinden ouderen deze muziek  mooi of komen de stemmen op deze twee jonge musici van jonge muziekliefhebbers ?

Hoe het ook zij, rijtjes, top tienen en in vakjes stoppen is goed om een overzichtelijk beeld te krijgen van muziekstromingen, uiteindelijk gaat het om de muziek zelf en dan valt alles weg.

Dat geld zeker voor de muziek van de 22-jarige trompettist Kyteman die met een uniek orkest van 22 man een mengeling van klassiek, jazz en hip hop repertoire brengt in een non-traditionele bigband samenstelling, dat zeer origineel en fris aandoet. Deze musici trekken zich niets aan van conventies en brengen de zo broodnodige vernieuwing want we kunnen niet eeuwig op Rita en Pia blijven teren, hoezeer we hun muziek nog steeds waarderen.

Kijk daarom eens naar dit YT filmpje dat een mooi beeld geeft hoe deze musici emotie omzetten in muziek die met een ruime spanningsboog wordt uitgevoerd en eindigt in een ware apotheose.

Voor een voorproefje van het nieuwe album van Wouter Hamel dat in het najaar internationaal wordt uitgebracht, is hier de pas uitgebrachte clip op Nu.NL. Klik op http://bit.ly/p2ds9K


0 Responses to “Hamel en Kyteman op 5 en 9 in de Nederlandse Jazz Top 10.”  1. Geef een reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


Follow Bob's Jazz Blog. on WordPress.com

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Voeg je bij 314 andere volgers

About Bob Van Eekhout

Bob van Eekhout drummer Jazz Trio JazzTraffic

Nederlands Jazz Archief

Logo Nederlands Jazz Archief

Van-Ons.nl WordPress Development

Van-Ons.nl WordPress Development & Training

JazzTraffic Trio. Uw Jazzband voor een gezellige sfeer en goede achtergrondmuziek

Jazz Trio JazzTraffic

%d bloggers liken dit: