09
sep
11

Singers Unlimited en Oscar Peterson: The Shadow Of Your Smile.

In het artikel van 2 september j.l. kwam de formatie Singers Unlimited onder leiding van ex Hi-Lo leider Gene Puerling aan de orde. Een fantastische close harmony groep die zeer de moeite waard is om dieper op in te gaan.

Gene Puerling

De groep werd opgericht nadat The Hi-Lo’s uitelkaar waren gegaan in 1967. Gene Puerling werkte daarna als zanger, componist en arrangeur voor de commercials – en  jingle industrie in the studio’s van Chicago. Daar kwam hij zangeres Bonnie Herman en studiozanger Len Dressler tegen en samen met ex Hi-Lo lid Don Shelton werd Singers Unlimited opgericht.

De bedoeling van de groep was aanvankelijk om zich te specialiseren in lucratieve commercials en daarom maakten zij een demo met o.a. een versie van het Beatlenummer “The Fool On The Hill”. Deze demo kwam in handen van niemand minder dan Oscar Peterson die zijn Duitse (!) platenmaatschappij MPS overhaalde om een album met Singers Unlimited te maken.

MPS (Musikproduktion Schwarzwald)  was een vooruitstrevend jazzlabel dat zijn oorsprong had in Villingen in het Duitse Zwarte Woud en was voortgekomen uit Schwarzwalder Apparatebauanstalt (SABA) en door overerving in handen was gekomen van Hans Georg  Brunner-Schwer. Die was niet onbemiddeld en kon het zich in de jaren ’70 veroorloven om een zestiensporen recorder aan te schaffen, een nieuwe techniek voor die tijd.

Van die techniek maakte Gene Puerling dankbaar gebruik om met ingenieuze harmonieen en nuances door middel van dubbing en tripling de meest fantastische vocale arrangementen te schrijven. Een methode die later door popgroep Queen eveneens in extenso werd aangewend. Doordat de leden van de groep grote ervaring hadden als studio – en sessiemusici waren ze bedreven in muziek lezen en konden in relatief korte tijd van een week, een album maken. Zij maakten er uiteindelijk veertien voor MPS.  De consequentie was dat live optreden niet mogelijk was want deze vocalen waren op het podium niet te reproduceren.

In 1971 namen Oscar Peterson en Singers Unlimited het album In Tune op met daarop deze weergaloze uitvoering van de Shadow Of Your Smile. Door het langzame tempo en de uitgerekte noten kon Puerling zich uitleven en een prachtig vocaal arrangement schrijven, natuurlijk perfect begeleidt door Oscar Peterson en zijn trio.

Tip: luisteren naar Singers Unlimited doe je altijd met een goede koptelefoon !

Bron: www.singers.com/arrangers/genepuerling.html, MPS – Biografie des Labels (www.jazzecho.de)


0 Responses to “Singers Unlimited en Oscar Peterson: The Shadow Of Your Smile.”  1. Geef een reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


Follow Bob's Jazz Blog. on WordPress.com

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Voeg je bij 314 andere volgers

About Bob Van Eekhout

Bob van Eekhout drummer Jazz Trio JazzTraffic

Nederlands Jazz Archief

Logo Nederlands Jazz Archief

Van-Ons.nl WordPress Development

Van-Ons.nl WordPress Development & Training

JazzTraffic Trio. Uw Jazzband voor een gezellige sfeer en goede achtergrondmuziek

Jazz Trio JazzTraffic

%d bloggers liken dit: