13
sep
11

Sarah Vaughan: September Song.

Jazzvrienden en vriendinnen, neem de moeite om het bijgaande YouTube filmpje met de uitvoering van September Song door Sarah Vaughan te beluisteren. En dan in het bijzonder de hervatting na de trompetsolo van Clifford Brown waarin Sarah met weergaloze glissando’s  de melodie oppakt en loepzuiver de intervallen raakt. KIPPENVEL !!!

Met de R weer in de maand, vroeg donker en straks vallende bladeren is een jaargetijde aangebroken dat componisten en tekstdichters tot zeer geinspireerde werkstukken bracht. Zo ook September Song van componist Kurt Weill die we allemaal kennen van de standards Speak Low en Mack The Knife (Mackie Messer uit de Dreigroschenoper).

In 1938 schreef Weill de muziek voor de Broadway Musical Knickerbocker Holiday die een matig succes werd maar niet voor Weill want die hield er de hit September Song aan over. De tekst was van Maxwell Anderson met als thema het ouder worden en de dagen die voorbijgaan. Die tekst was geschreven voor de mannelijke hoofdrolspeler maar de versies van Sarah Vaughn en Ella Fitzgerald behoren tot de top van de jazzklassiekers.

Kurt Weill (1900 – 1950) kwam uit een zeer muzikale joodse familie en was in 1933 van Duitsland naar Frankrijk gevlucht en in 1936 naar de Verenigde Staten. Hij had samen met Bertold Brecht een grote reputatie in Duitsland opgebouwd en al spoedig kwam hij in contact met George Gershwin die Weill onder zijn hoede nam en hem introduceerde in de Amerikaanse muziekwereld. Knickerbocker Holiday werd de tweede musical uit een serie van acht die hij voor Broadway schreef.

De eerste zin “it’s a long long while” is  een dichterlijke verwijzing om Weills achternaam te accentueren.


0 Responses to “Sarah Vaughan: September Song.”  1. Geef een reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


Follow Bob's Jazz Blog. on WordPress.com

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Voeg je bij 314 andere volgers

About Bob Van Eekhout

Bob van Eekhout drummer Jazz Trio JazzTraffic

Nederlands Jazz Archief

Logo Nederlands Jazz Archief

Van-Ons.nl WordPress Development

Van-Ons.nl WordPress Development & Training

JazzTraffic Trio. Uw Jazzband voor een gezellige sfeer en goede achtergrondmuziek

Jazz Trio JazzTraffic

%d bloggers liken dit: