21
sep
11

Laura Fygi: Les Feuilles Mortes – Autumn Leaves.

Vandaag 21 September dus het begin van de herfst en een mooie gelegenheid om een aantal composities die herfst als thema hebben voor het voetlicht te brengen.

En dan beginnen we met “de moeder alle herfstmelodiëen” Les Feuilles Mortes dat in 1945 werd geschreven door dichter Jacques Prevert op muziek van Joseph Kosma. Oorspronkelijk was het geschreven voor de opera Le Rendez Vous welke later werd verfilm onder de titel Les Portes de La Nuit. In die film zong de Franse acteur en zanger Yves Montand dit stuk en bracht het tot wereldroem. Het bleef  zijn hele leven de signature song van Montand.

Yves Montand

Zoals het hoort bij dit repertoire gaat de tekst over dode bladeren die een verloren liefde symboliseren en de treurige stemming van het einde van de zomer vertolkt. Een typisch Frans chanson dat is vertolkt door alle groten in de Franse muziekwereld zoals Edith Piaf, Juliette Greco en Simone Signoret.

Componist Jospeh Kosma (1905 – 1969) was  van Hongaars Joodse afkomst en in 1933 naar Frankrijk gevlucht voor het Nazi gevaar. In Parijs raakte hij bevriend met dichter Prevert en die introduceerde hem in de Franse kunstenaarswereld. Gedurende de Duitze bezetting zat Kosma ondergedoken maar kon blijven schrijven doordat Prevert zijn composities onder een andere naam uit liet brengen. Zo ontstond in 1945 de muziek voor de beroemde film Les Enfants de Paradis.

In 1949 schreef de Amerikaanse tekstdichter Johnny Mercer de vertaling en maakte er Autumn Leaves van. De eerste uitvoering daarvan werd opgenomen door zangeres Jo Stafford voor het Capitol label waarvan Mercer oprichter en medeëigenaar was. Een mooie vertolking in het Frans werd door Laura Fygi ten gehore gebracht op het North Sea Jazz Festival 2003.


0 Responses to “Laura Fygi: Les Feuilles Mortes – Autumn Leaves.”  1. Geef een reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


Follow Bob's Jazz Blog. on WordPress.com

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Voeg je bij 314 andere volgers

About Bob Van Eekhout

Bob van Eekhout drummer Jazz Trio JazzTraffic

Nederlands Jazz Archief

Logo Nederlands Jazz Archief

Van-Ons.nl WordPress Development

Van-Ons.nl WordPress Development & Training

JazzTraffic Trio. Uw Jazzband voor een gezellige sfeer en goede achtergrondmuziek

Jazz Trio JazzTraffic

%d bloggers liken dit: