21
sep
11

Phil Collins and the Phenix Horns: It Don’t Matter To Me.

V.l.n.r. Michael Harris, Lui Lui Satterfield, Rahmlee Michael Davis, Don Myrick.

In het artikel op dit blog van 14 September j.l. over Earth Wind & Fire naar aanleiding van hun veertigjarige bestaan kwamen ze al even ter sprake: The Phenix Horns, een fenomenale blazersgroep.

Trombonist Louis Satterfield en  saxofonist Don Myrick hadden als studenten in 1962 The Jazzmen opgericht en speelden later in een groep met de naam The Pharao’s. In 1973 formeerden ze met de trompettisten Michael Harris en Ramhlee Michael Davis  The Penix Horns Esquire. Met name trompettist Harris was bepalend voor de sound van de groep door zijn controle en precisie in de hoogste registers. Hierdoor waren ze in staat een zeer rytmische en staccato sound te ontwikkelen die uiteindelijk hun trademark zou worden.

Naast hun werk voor EWF gingen ze in 1981 met Phil Collins werken en speelden vijf tracks op Collins’ debuutalbum Face Value waarna ze regelmatig met hem op tournee gingen en nieuwe albums maakten. Na de No Jacket Required Tour in 1985 / 1986 kwam er enigszins de klad in de samenwerking. Collins maakte steeds minder gebruik van blazers en trompettist Harris verliet de groep en werd vervangen door Harry Kim. In 1990 verliet Don Myrick de groep. Hij had te kampen met drugsverslaving en werd in 1993 bij een politieinval doodgeschoten in zijn huis.

In 1997 ontstond er een ernstig meningsverschil  over royalties en de band daagde  Collins voor de rechter en Collins op zijn beurt spande ook weer een zaak aan. Er werd een regeling getroffen  en Collins verloor zijn aanklacht maar de samenwerking was definitief over. Louis Satterfield overleed in 2004 en zowel Davis als jazzmusicus/studiomuzikant en Harris zijn nog aan het werk in de business.

Onderstaand filmpje uit de No Jacket Required Tour laat zien hoe perfect deze blazers te werk gingen en samenwerkten binnen de band. Let eens op dit niet kinderachtige arrangement en hoe de blazers met een fenomenale precisie, timing en uitstekende coordinatie met de drummer de accenten invullen. Adembenemend !


0 Responses to “Phil Collins and the Phenix Horns: It Don’t Matter To Me.”  1. Geef een reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


Follow Bob's Jazz Blog. on WordPress.com

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Voeg je bij 314 andere volgers

About Bob Van Eekhout

Bob van Eekhout drummer Jazz Trio JazzTraffic

Nederlands Jazz Archief

Logo Nederlands Jazz Archief

Van-Ons.nl WordPress Development

Van-Ons.nl WordPress Development & Training

JazzTraffic Trio. Uw Jazzband voor een gezellige sfeer en goede achtergrondmuziek

Jazz Trio JazzTraffic

%d bloggers liken dit: