24
sep
11

Woody Herman: Early Autumn.

Jazzvrienden en vriendinnen, weer zo’n prachtig herfstnummer met de titel “Early Autumn” in 1949 geschreven door pianist, componist en arrangeur Ralph Burns (1922 -2001).

Ralph Burns

In 1944 werd Burns lid van de Woody Herman band en bleef vijftien jaar bij het orkest en werd mede daardoor bepalend voor de sound. In 1960 ging hij werken voor Broadway en arrangeerde de muziek voor o.a. Chicago, Funny Girl, No No Nanette en Sweet Charity. Ook maakte hij carriere in Hollywood door de muziek te schrijven en arrangeren voor films  o.a. Lenny en Annie.

Woody Herman

Woody Herman (1913 – 1987) was klarinettist en saxofonist maar bovenal bandleider. Hij was een professioneel musicus maar zijn grote kracht lag vooral in het zakelijk en organisatorisch leiden van een orkest en hij had een neus voor talentvolle musici. Hij begon zijn eerste band in 1936 en pas in 1944 brak hij door met zijn band Herman’s Herd. De band zou nog vaak van samenstelling wisselen en daarmee van naam zoals First Herd, Second Herd, Swinging Herd en New Thundering Herd. Met de laatstgenoemde formatie begeleidde hij Frank Sinatra tijdens diens beroemde “Main  Event” concert in 1974 in Madison Square Garden.

Een beroemd onderdeel van Woody’s band waren The Four Brothers. Dat was de saxofoonsectie van het orkest bestaande uit drie tenor – en een bariton sax. De formatie met Zoot Zims, Herbie Stewart, Serge Chaloff en Stan Getz legde de basis voor dit fenomeen en bleef met wisselende samenstellingen door de jaren heen een unieke act van dit orkest.

In bijgaand filmpje een latere bezetting van The Four Bros in een uitermate swingende versie van de compositie The Four Brothers gevolgd door de ballad Early Autumn. Het geluid van dit filmpje is uitstekend en dus smullen voor de bigband liefhebbers.


0 Responses to “Woody Herman: Early Autumn.”  1. Geef een reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


Follow Bob's Jazz Blog. on WordPress.com

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Voeg je bij 314 andere volgers

About Bob Van Eekhout

Bob van Eekhout drummer Jazz Trio JazzTraffic

Nederlands Jazz Archief

Logo Nederlands Jazz Archief

Van-Ons.nl WordPress Development

Van-Ons.nl WordPress Development & Training

JazzTraffic Trio. Uw Jazzband voor een gezellige sfeer en goede achtergrondmuziek

Jazz Trio JazzTraffic

%d bloggers liken dit: