28
sep
11

Bernard Berkhout Swing Orchestra: Let’s Dance (2)

Bernard Berkhout (1950) belandde, zo meldt het artikel in Elsevier van 17 September j.l. rond zijn twintigste in de muziekscene als klarinettist. We schrijven dan  de jaren ’60 van de vorige eeuw. Swing muziek was een aflopende zaak en de muziek van Miles Davis en John Coltrane en de hardbop van Art Blakey c.s. was in opmars.

Musici zijn uiterst gevoelig voor trends maar Bernard bleef aanhanger van swing en met zijn klarinet werd hij door de nieuwe piep-knar-knor generatie, plat gezegd, afgezeken. Ook daar zijn musici heel goed in. Uiteindelijk hing hij zijn klarinet aan de wilgen en ging de vruchten plukken van zijn studie medicijnen en werd huisarts in Dordrecht.

Jaren later stond hij bij de Slegte in Leiden de Penguin Guide to Jazz te lezen en zag hoe twee van zijn swing albums met lofprijzingen werden overgoten. Ook daar zijn musici zeer gevoelig voor en Bernard was back in business, studeerde zich vijf slagen in de rondte en richtte zijn swing orkest op, met toenemend succes.

Zoals hij zegt in Elsevier: “zeker als er dansers in de zaal zijn dan ontstaat zomaar de extatische sfeer van vroeger. Ontdaan van de geur van “ouwelullenmuziek” is het weer voor alle leeftijden aantrekkelijk. Als je kijkt naar generaties die onbevangen zijn, zoals mijn zoon van 20 en mijn dochter van 10 – die vinden het fantastisch. Als ik niet geloofde dat de swing weer kansen heeft, zou ik er echt niet aan zijn begonnen”.

Dat is een interessant statement en dus gaan we in volgende afleveringen op dit blog kijken waar de roots van swingmuziek ligt, hoe het zich ontwikkelt en hoe de internationale trend is. Want een trend is het, wordt het en blijft het. Kijk maar naar dit filmpje en ga eens lekker meeswingen. Goed voor een mens !

 


0 Responses to “Bernard Berkhout Swing Orchestra: Let’s Dance (2)”  1. Geef een reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


Follow Bob's Jazz Blog. on WordPress.com

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Voeg je bij 314 andere volgers

About Bob Van Eekhout

Bob van Eekhout drummer Jazz Trio JazzTraffic

Nederlands Jazz Archief

Logo Nederlands Jazz Archief

Van-Ons.nl WordPress Development

Van-Ons.nl WordPress Development & Training

JazzTraffic Trio. Uw Jazzband voor een gezellige sfeer en goede achtergrondmuziek

Jazz Trio JazzTraffic

%d bloggers liken dit: