15
okt
11

Wil Salden en The Glenn Miller Orchestra: Evergreens in Swing.

Op 5 mei j.l. was ik met mijn vrouw in het pas geopende De La Mar Theater in Amsterdam. Prachtig gerenoveerd van binnen en aan de buitenkant is zo goed als alles bewaard gebleven. Die avond speelde het Glenn Miller Orchestra onder leiding van Wil Salden en ook toen bleek hoe populair swingmuziek nog steeds is want de zaal was tot op de laatste stoel uitverkocht. Het publiek bestond natuurlijk uit veel vijftigplussers maar er was ook een groot aantal jongeren in de zaal aanwezig wat voor een deel verklaart dat swing nog immer populair is. Het wordt van generatie op generatie overgedragen. Wil Salden is een wat pedant mannetje die al sinds 1978 het Europese Glenn  Miller orkest leidt en al ruim tweeëndertighonderd concerten wereldwijd heeft gegeven.  Het orkest heeft nog steeds een uiterst drukke toernee agenda . Een geweldige prestatie. Volgens de overlevering is de karakteristieke sound bij toeval ontstaan toen de trompettist van Glenn Miller op een avond een lipontsteking had waardoor de klarinet die rol overnam. De klarinet wordt een octaaf lager ondersteund door de eerste tenorsax en de tweede tenorsax en twee altsaxen spelen als het ware “ertussen” en zo ontstaat de sound die direct herkenbaar is. Met name in Duitsland maakt het orkest furore waarschijnlijk omdat Duitsers  liefhebbers van die muziek zijn en een grote orkesttraditie hebben. Bijgaand filmpje van Wil Salden’s Orkest met het nummer Little Brown Jug dat in 1869 werd geschreven als een “drinking song” en in 1939 door Miller met een swing arrangement opgenomen en een hit werd en een standard voor de Big Band Era.


0 Responses to “Wil Salden en The Glenn Miller Orchestra: Evergreens in Swing.”  1. Geef een reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


Follow Bob's Jazz Blog. on WordPress.com

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Voeg je bij 314 andere volgers

About Bob Van Eekhout

Bob van Eekhout drummer Jazz Trio JazzTraffic

Nederlands Jazz Archief

Logo Nederlands Jazz Archief

Van-Ons.nl WordPress Development

Van-Ons.nl WordPress Development & Training

JazzTraffic Trio. Uw Jazzband voor een gezellige sfeer en goede achtergrondmuziek

Jazz Trio JazzTraffic

%d bloggers liken dit: