17
okt
11

Jazz en Marketing: Maal3 Bovenkerk stopt met Jazzconcerten (2).

Gaius Cilnius Maecenas

Per 1 November a.s. stopt Maal3 Bovenkerk met jazzoncerten op de dinsdagavond. Dat lijkt niet op zichzelf te staan maar min of meer een trend te vertegenwoordigen. Recent werd het Haagse Jazzfestival getroffen door grote problemen zodat het twijfelachtig is of dat festival herhaald wordt. Recent moest de schouwburg in Deventer een voorgenomen festival afblazen wegens gebrek aan belangstelling en twee horeca zaken in Amsterdam en Amersfoort besloten eveneens te stoppen met jazz. Dat komt bovenop de problemen die ontstaan door het wegvallen van subsidies. In deze artikelen over Maal3 zal ik proberen een beeld te schetsen van de problematiek en tenslotte mogelijke oplossingen aandragen.

Het financiële Maal3 model.

Een horeca uitbater is in de meeste gevallen geen Maecenas zoals bijvoorbeeld ooit Nick Vollebrecht was. Maar ook die moest een zaak runnen en “betriebsfaehig” houden. Met andere woorden, een horeca ondernemer streeft naar omzet en winst en de eigenaren van Maal3 vormen daar geen uitzondering op. Als we dan een simpele rekensom maken dan weten we dat het budget van Maal3 E 400 per jazzconcert was en bij het gegeven dat er wekelijks een concert werd gegeven betekent dat een maandlast van E 1600. Volgens feitelijke gegevens verstrekt door Henk Brinkman in een publiek rondschrijven waren er de laatste weken respectievelijk 20,30,25,45 en 20 personen en op basis van mijn eigen waarnemingen tijdens diverse bezoeken kom ik tot een gemiddelde van dertig bezoekers over de afgelopen twee jaar dat er concerten waren. Laten we ervan uitgaan dat er per bezoeker een bedrag van E 15 werd besteed dan betekent dat een gemiddelde omzet van E 450 waarvan dan nog kosten van inkoop, personeel en overhead af moesten. Ergo, er werd door Maal3 structureel verlies geleden.

Bezoekersaantallen.

Volgens een email van programmeur Brinkman aan ondergetekende beschikt hij over een bestand van tweehonderdertig emailadressen van mensen die zich opgegeven hebben als potentieel geinteresseerden in het Maal3 jazzprogramma en op de hoogte gehouden wilde worden van de agenda. Dat betekent dat gemiddeld genomen vijftien procent van dat bestand ook daadwerkelijk de concerten bezocht. Als je bedenkt dat een deel van de bezoekers geen deel van die customerbase van tweehonderdertig uitmaakte maar werd aangetrokken door berichtgeving in de pers, dan ligt het percentage nog lager.

Alhoewel moeilijk meetbaar in dit stadium, zal het feit dat de toegang voorgaande jaren gratis was maar er per September dit seizoen een entreegeld van E 5 p.p. werd geheven een zekere druk op de bezoekersaantallen hebben gegeven. Was je als bezoekend paar eerst zeg E 30 kwijt op een avond dan werd dat nu E 40 en het kan niet anders of dat moet leiden tot een zekere prijselasticiteit die een negatieve druk zet op de bezoekersaantallen.

Wordt vervolgd !


0 Responses to “Jazz en Marketing: Maal3 Bovenkerk stopt met Jazzconcerten (2).”  1. Geef een reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


Follow Bob's Jazz Blog. on WordPress.com

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Voeg je bij 314 andere volgers

About Bob Van Eekhout

Bob van Eekhout drummer Jazz Trio JazzTraffic

Nederlands Jazz Archief

Logo Nederlands Jazz Archief

Van-Ons.nl WordPress Development

Van-Ons.nl WordPress Development & Training

JazzTraffic Trio. Uw Jazzband voor een gezellige sfeer en goede achtergrondmuziek

Jazz Trio JazzTraffic

%d bloggers liken dit: