19
okt
11

Jazz en Marketing: Maal3 Bovenkerk stopt met jazzconcerten (slot).

Per 1 November a.s. stopt Maal3 Bovenkerk met jazzoncerten op de dinsdagavond. Dat lijkt niet op zichzelf te staan maar een trend te vertegenwoordigen. Recent werd het Haagse Jazzfestival getroffen door  problemen bij de organisatie zodat het twijfelachtig is of dat festival herhaald wordt. De schouwburg in Deventer heft een voorgenomen jazzfestival afgeblazen wegens gebrek aan belangstelling en twee horeca zaken in Amsterdam en Amersfoort besloten eveneens te stoppen met jazz. Dat komt bovenop de problemen die ontstaan door het wegvallen van subsidies. In deze artikelen over Maal3 zal ik proberen een beeld te schetsen van de problematiek en tenslotte mogelijke oplossingen aandragen.

Organisatievorm.

Voor zover mij bekend is Jazzpodium Amstelveen  een eenmans organisatie. Henk Brinkman, in het dagelijks leven werkzaam bij een reisbureau, is de man die de kar trekt. Het is bewonderenswaardig dat iemand zijn vrije tijd als jazzliefhebber besteedt om concerten te organiseren. Maar een dergelijke organisatievorm kent veel zwakke punten. Er is geen  structuur waarin taken gedelegeerd kunnen worden vanuit een bestuur, er is geen mankracht of specialisme om initiatieven te ontplooien die voor verdere uitbouw zorgen en de continuiteit loopt gevaar want Henk weg, Jazzpodium weg. Last but not least, er is geen enkel “check and balance” mechanisme om een koers en doelstellingen uit te zetten en bij te sturen waar nodig.

Er zijn kansen genoeg in Amstelveen.  Een structuur zoals MeerJazz  die  in de Haarlemmermeer heeft ontwikkeld zou toch mogelijk moeten zijn. Immers er is een Amstelveense jazz community aanwezig die een vereniging of stichting kan vormen, er wonen musici die voor de expertise kunnen zorgen en jamsessies organiseren. Daarnaast heeft Amstelveen een perfecte infrastructuur met een theater/schouwburg, een muziekschool, horeca en een lokaal Radio/TV station. Mogelijkheden te over om samenwerkingsverbanden te leggen en jazz te promoten. Mogelijkheden die nu niet benut worden omdat er geen organisatie is om dat te bemannen/ bevrouwen. En er moeten personen gevonden worden die zin en tijd hebben om op vrijwillige basis dergelijke activiteiten te ontplooien.

Financieel model.

Jazzpodium Amstelveen heeft weinig  financiële middelen want er zijn geen leden of “vrienden”, sponsors of subsidies. Maar Amstelveen beschikt over een enorm potentieel. Met meer dan tachtigduizend inwoners, veel grote en prestigieuze ondernemingen die er gevestigd zijn, warenhuizen als De Bijenkorf, Hema en V&D, een gevariëerd en bloeiend MKB, musea, banken en diverse winkelcentra zouden die toch een grote bron van sponsorships moeten kunnen opleveren. En niet te vergeten, doordat er een aantal Japanse ondernemingen is gevestigd woont er een grote Japanse community (ruim 1700)  die van huis uit erg jazzminded is.

Tot slot.

Met een stichting of vereniging die met een bestuur,  leden en sponsors eigen financiële middelen genereert en op locale overheidssteun (of misschien wel subsidies ?) kan rekenen, ben je niet afhankelijk van een horeca uitbater die jazz “erbij doet” in de hoop wat extra omzet te genereren. Die basis is veel te smal en biedt weinig perspectief. Laten we hopen dat organisator Brinkman een vervolg weet te vinden voor de concerten en dat de Amstelveense jazzcommunity opstaat om optimaal gebruik te gaan maken van de geweldige mogelijkheden die er liggen voor nu en in de toekomst.


0 Responses to “Jazz en Marketing: Maal3 Bovenkerk stopt met jazzconcerten (slot).”  1. Geef een reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


Follow Bob's Jazz Blog. on WordPress.com

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Voeg je bij 314 andere volgers

About Bob Van Eekhout

Bob van Eekhout drummer Jazz Trio JazzTraffic

Nederlands Jazz Archief

Logo Nederlands Jazz Archief

Van-Ons.nl WordPress Development

Van-Ons.nl WordPress Development & Training

JazzTraffic Trio. Uw Jazzband voor een gezellige sfeer en goede achtergrondmuziek

Jazz Trio JazzTraffic

%d bloggers liken dit: