24
okt
11

Mulatu Astatke & The Heliocentrics Live.

Naar aanleiding van de blogpost over de band Jungle By Night ben ik me verder in de Ethiopische muziek gaan verdiepen om te zien waar de band de inspiratie vandaan haalt. Het blijkt dat het land een rijke muziekgeschiedenis heeft dat in de jaren zeventig verder werd ontwikkeld door Mulatu Astatke. Hij was in de jaren ’50 naar Engeland gestuurd om ingenieur te worden maar ging in plaats daarvan muziek studeren. Hij was de eerste Afrikaanse student die aan de Berklee College Of Music afstudeerde op vibrafoon en percussie. Hij ontwikkelde de Ethio-Jazz, een mengeling van Afro-Latin jazz met Ethiopische muziek en dat is buitengewoon interessante muziek geworden. Ook een andere landgenoot, Mahmoud Ahmed die als vocalist aan de weg timmerde, ontwikkelde Ethio-Jazz stijlen. Deze jazzvorm heeft een specifieke sound en ritmiek die zeer inspireert en waarbij je voeten niet stilhoudt. In 1998 bracht het Parijse Label Buda Musique opnieuw opnames van Mulatu uit en sindsdien mag deze muziek zich in een revival verheugen. Daar haalt die prachtige Amsterdamse band Jungle By Night zijn inspiratie vandaan. Hier een live opname van Astatke’s band met die typisch Afro-Latin structuur waarbij een thema (let bv. op de basgitaar) continu herhaald wordt en uiteindelijk een ritmische trance oproept.


1 Response to “Mulatu Astatke & The Heliocentrics Live.”Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


Follow Bob's Jazz Blog. on WordPress.com

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Voeg je bij 314 andere volgers

About Bob Van Eekhout

Bob van Eekhout drummer Jazz Trio JazzTraffic

Nederlands Jazz Archief

Logo Nederlands Jazz Archief

Van-Ons.nl WordPress Development

Van-Ons.nl WordPress Development & Training

JazzTraffic Trio. Uw Jazzband voor een gezellige sfeer en goede achtergrondmuziek

Jazz Trio JazzTraffic

%d bloggers liken dit: