02
nov
11

Norman Granz: The Man Who Used Jazz for Justice.

Norman Granz (1918 - 2001)

Recent verscheen bij de University of California Press het boek: Norman Granz: The Man Who Used Jazz for Justice. Het boek is een geautoriseerde autobiografie over Norman Granz, wellicht de meest succesvolle jazzpromotor ooit in de jazzgeschiedenis. Een geschiedenis die een aanvang neemt in 1939 als Granz voor het eerst “Body and Soul” hoort in een uitvoering van saxofonist Coleman Hawkins. Vanaf dat moment besloot hij zijn  leven in dienst te stellen van de jazz en met succes. Hij werd de initiator van de beroemde jamsessions “Jazz At The Philharmonic” (JATP), werd platenproducer die als eerste live opnames op de mark bracht, was oprichter van Verve Records, de eerste die landelijke en wereldwijde concerttours organiseerde en was businessmanager van jazzmusici waaronder Ella Fitzgerald en Oscar Peterson. Maar hij was ook een fervent aanhanger van gelijke rechten in Amerika en zette zich zijn hele leven in voor gelijke rechten van zwarte musici, of musici van welke herkomst dan ook. Hij besloot dat zijn passie voor jazz en zijn strijd tegen rassendiscriminatie goed te combineren waren met succesvol zakendoen. En zo is het gegaan. Auteur is Tad Hershorn die archivaris is aan het instituut voor jazzstudies aan de Rutgers University. Het boek geeft een uitermate boeiend beeld van de jazzwereld zoals die zich ten tijde van Granz ontwikkelde en geplaatst in de context van de Amerikaanse samenleving van toen. Een aanrader voor alle jazzliefhebbers. Je moet wel het Amerikaanse Engels redelijk beheersen anders is het lastig te lezen. Als ik het boek heb gelezen kom ik er zeker in een serie artikelen op dit blog op terug.

Hershorn, Tad: “Norman Granz – The Man Who Used Jazz for Justice, 2011 University of California Press, ISBN 978-0-520-26782-4.


1 Response to “Norman Granz: The Man Who Used Jazz for Justice.”Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


Follow Bob's Jazz Blog. on WordPress.com

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Voeg je bij 314 andere volgers

About Bob Van Eekhout

Bob van Eekhout drummer Jazz Trio JazzTraffic

Nederlands Jazz Archief

Logo Nederlands Jazz Archief

Van-Ons.nl WordPress Development

Van-Ons.nl WordPress Development & Training

JazzTraffic Trio. Uw Jazzband voor een gezellige sfeer en goede achtergrondmuziek

Jazz Trio JazzTraffic

%d bloggers liken dit: