18
nov
11

Norman Granz: The Man Who Used Jazz for Justice (3).

In Juni 1942 organiseerde Norman Granz zijn eerste Big Sunday Afternoon Jamsessie van 16.00 tot 19.00 in de Trouville Club in Los Angeles. Granz had zelf geen financiële middelen en kwam met de eigenaar overeen dat hij de programmering deed en de eigenaar kreeg de inkomsten uit de $ 1 entree en de consumpties. De overige voorwaarden waren dat de musici betaald kregen volgens de vakbond tarieven en dat de toegang vrij was voor blank en zwart en dat iedereen mocht zitten waar hij / zij verkoos. De eigenaar ging uiteindelijk akkoord en de sessies werden onmiddellijk een groot succes met o.a. de Lester Young Band en het Nat Cole Trio. Vanwege het succes besloot de eigenaar de zaak de hele week open te houden voor blank en zwart. Een maand later maakte Granz zijn eerste jazzopnames met Lester Young op tenorsax, Nat Cole op piano en Red Garland op bas. Ze namen vier nummers op: I Can’t Get Started, Tea for Two en Body and Soul en Indiana dat we in deze YT video in de originele versie horen uit 1942.

In June 1942 Norman Granz organised his first Big Sunday Afternoon Jamsession between four and seven in The Trouville Club in Los Angeles. Granz himself had no financial resources en agreed with the club owner that Granz would do the programming and the owner could keep the $1 admission and sell drinks. The other conditions were that the musicians would be paid according to Union Scales and that admission was allowed for black and white en everybody could sit where he / she wanted. In the end the owner agreed and the sessions became an instant success with the participation of a.o. The Lester Young Band and The Nat Cole Trio. Because of the success the owner decided to integrate the club seven nights a week. One month later Granz made his first recording in MusicCity in Los Angeles with Lester Young (tenorsax), Nat Cole (piano) and Red Garland (double bass). They recorded four standards: I Can’t Get Started, Tea for Two, Body and Soul and Indiana which you will find in the original 1942 version in below You Tube video.


0 Responses to “Norman Granz: The Man Who Used Jazz for Justice (3).”  1. Geef een reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


Follow Bob's Jazz Blog. on WordPress.com

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Voeg je bij 314 andere volgers

About Bob Van Eekhout

Bob van Eekhout drummer Jazz Trio JazzTraffic

Nederlands Jazz Archief

Logo Nederlands Jazz Archief

Van-Ons.nl WordPress Development

Van-Ons.nl WordPress Development & Training

JazzTraffic Trio. Uw Jazzband voor een gezellige sfeer en goede achtergrondmuziek

Jazz Trio JazzTraffic

%d bloggers liken dit: