30
nov
11

Norman Granz and Gjon Mili: “Jammin’ The Blues”.

The Count Basie Band - Photograph by Gjon Mili / Google/Life Images

In the audience of the first JATP concert on July 2nd 1944 was Gjon Mili, a young and talented photographer of Albanian origin who worked for Life Magazine. By invitation of Warner Bros he was elected to direct a short documentary about a subject of his choice. Mili was a jazzfan and impressed by the JATP session he decided to dedicate the documentary to it. He contracted Norman Granz to select and support the musicians. Mili was a very original and creative photographer who experimented with new techniques in cooperation with Massachusetts Institute of Technology. The concept of the film was to create a nightclub environment to catch the atmosphere of  a jazz jamsession. The documentary was released in December 1944 and received enthusiastic reviews and an Oscar nomination. The film opens very artistically with two concentric circles, curling cigarette smoke and a special role for Lester Young’s pork pie hat.

Onder de toeschouwers bij het eerste JATP concert op 2 Juli1944 in Los Angeles bevond zich Gjon Mili, een jonge en talentvolle fotograaf van Albanese herkomst die werkte voor Life Magazine. Op uitnodiging van Warner Bros mocht Mili een korte documentaire maken over een onderwerp naar zijn keuze. Mili was een jazzliefhebber en onder de indruk van de JATP sessie besloot hij de documentaire hieraan te wijden. Hij trok Norman Granz aan die verantwoordelijk werd voor het selecteren en begeleiden van de musici.  Mili was een zeer originele en creatieve fotograaf die experimenteerde met nieuwe technieken in samenwerking met het Massachusetts Institue of Technology. Het concept van de film was gebaseerd op het creeëren van een nachtclubomgeving en zo de sfeer van een jazz jamsessie op te roepen. De film werd in December 1944 gelanceerd en kreeg lovende kritieken en  een Oscar Nominatie. De opening is prachtig gedaan met twee cirkels, kringelende sigarettenrook en een bijzondere rol voor de hoed van Lester Young.


0 Responses to “Norman Granz and Gjon Mili: “Jammin’ The Blues”.”  1. Geef een reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


Follow Bob's Jazz Blog. on WordPress.com

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Voeg je bij 314 andere volgers

About Bob Van Eekhout

Bob van Eekhout drummer Jazz Trio JazzTraffic

Nederlands Jazz Archief

Logo Nederlands Jazz Archief

Van-Ons.nl WordPress Development

Van-Ons.nl WordPress Development & Training

JazzTraffic Trio. Uw Jazzband voor een gezellige sfeer en goede achtergrondmuziek

Jazz Trio JazzTraffic

%d bloggers liken dit: