19
sep
12

The Auratones: The Adventure Continues.

Deze recensie schreef ik voor Hi Fi Video Test Magazine (HVT) – Nummer 9 / 2012.

Het gebeurt je niet vaak, althans uw recensent niet, dat je wordt verrast door iets nieuws in de Nederlandse muziekscene.Toch is mij dat onlangs overkomen bij het beluisteren van de nieuwe CD van The Auratones met de titel “The Adventure Continues”

Op voorhand kan ik zeggen een zeer creatieve en vernieuwende productie die tegelijkertijd teruggrijpt in de tijd en dan met name naar de jaren 1970. Eigenlijk vind ik dergelijke vage tegenstellingen niet kunnen in een recensie want als consument die dit leest wil je graag weten waar je aan toe bent maar het zit zo.

De muziek van deze groep is gebaseerd op een ijzersterke ritmesectie met gitaar,bas,drums en daarboven een Fender en Hammond sound. Bovenop die laag een strakke blazersectie die de pan uit swingt. En om de muziek te kunnen duiden voor de lezers zou ik zeggen een mengeling van Soul Jazz met indringende Latin grooves. En dan wordt er ook nog heel creatief gebruikt gemaakt van een flink aantal malen ingedubbed koor met mooie vocalen en creatief gearrangeerde zangpartijen. Daar is op zich niets mis mee.

De tegenstelling zit hem in het feit dat de composities zeer origineel, fris en buitengewoon eigentijds klinken met effecten van speeldoos tot vocoder, om maar wat uitersten te noemen. En dat in een setting die een mengeling van Santana, Stevie Wonder, Sergio Mendes en Tower of Power zou kunnen zijn.Het extra 1970 effect zit hem in de gastbijdrage van Thijs van Leer die onmiskenbaar zijn stempel drukt op een aantal tracks en zelfs het gejodel van Hocus Pocus krijgen we even te horen en track # 6 is een compositie van good old Jan Akkerman.

Ik kan me voorstellen dat deze formatie met name live het grote publiek, jong en oud, aan zich bindt en een fantastische show ten beste geeft waar je niet bij stil kunt blijven staan. Ik hoop dat deze CD zich gaat uitbetalen in een groot aantal live performances want ik denk dat elke festival organisator met een dergelijke act volle bakken gaat trekken. Ik kan niet wachten.

Auratones,featuring Thijs van Leer en Berenice van Leer – SuperTrack Records – ST75768.


0 Responses to “The Auratones: The Adventure Continues.”  1. Geef een reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


Follow Bob's Jazz Blog. on WordPress.com

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Voeg je bij 314 andere volgers

About Bob Van Eekhout

Bob van Eekhout drummer Jazz Trio JazzTraffic

Nederlands Jazz Archief

Logo Nederlands Jazz Archief

Van-Ons.nl WordPress Development

Van-Ons.nl WordPress Development & Training

JazzTraffic Trio. Uw Jazzband voor een gezellige sfeer en goede achtergrondmuziek

Jazz Trio JazzTraffic

%d bloggers liken dit: