05
nov
12

M-Lab brengt Kiss Me Kate van Cole Porter.

Cole Porter (1891 – 1964)

Er zijn maar weinig jazzmusici die niet geput hebben uit het werk van de Amerikaanse componist en tekstdichter Cole Porter (1891 – 1964). Met meer dan duizend composities en vierentwintig Broadway shows was hij zonder twijfel de ongekroonde koning van een Amerikaanse generatie componisten zoals Kern, Gershwin, Rodgers en Hart, Hammerstein III, Harold Arlen e.v.a.

Een grote bijdrage aan het vertalen van Cole Porter’s werk naar het jazz idioom leverde Ella Fitzgerald die in een serie songbooks Cole Porter eerde met maar liefst vijfendertig composities op haar uit 1956 daterende album “Ella Fitzgerald Sings the Cole Porter Songbook”, waaronder onsterfelijke hits als I get A Kick Out Of You, Just One Of Those Things, From This Moment On, Love For Sale en  Night and Day. Ook Sinatra nam werk van Porter op met het album “Frank Sinatra Sings Cole Porter” . Als artiesten van dit kaliber een speciaal album aan je wijden, dan ben je een hele grote.

Porter was niet alleen een fantastische componist maar ook een begaafd tekstdichter, die spitsvondige teksten, dubbele bodems (vaak sexueel geladen) en woordspelingen in zijn teksten aanbracht. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld Kern, Gershwin en Rodgers die allen hun teksten door andere lieten maken. Toen Porter wel eens werd verweten dat zijn teksten te “clever” waren componeerde hij van de weeromstuit het nummer ” I Love You”‘ met daarin alle platitudes en cliché’s de je maar kunt bedenken. Hieronder hoort u een versie van mijn trio met dit nummer dat als jazz standard door velen is opgenomen.

  I Love You – Jazz Trio JazzTraffic – “I Love You” | Cole Porter uit “Mexican Hayride”

Odeon op de Amsterdamse Singel bracht enkele jaren terug al een mooi programma van de grote meester, nu doet M-Lab hetzelfde met Porters musical hit “Kiss Me Kate”. Deze musical ging op 30 December 1948 in premiere in het New Century Theatre in New York en haalde 1070 voorstellingen. Met bekende stukken als Wunderbar, So In Love en Too Darn Hot drukte Porter in alle opzichten zijn stempel op deze succesvolle productie.

Het M-Lab gaat tot en met 12 November deze show brengen en ik mag iedere muziekliefhebber deze voorstelling aanraden.

Bronnen: Green, Stanley – Broadway Musicals Show by Show – Hal Leonard Corporation.

                   Keyser, Herbert –   Geniuses of the American Musical Theatre – Applause Theatre & Cinema Books.


0 Responses to “M-Lab brengt Kiss Me Kate van Cole Porter.”  1. Geef een reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


Follow Bob's Jazz Blog. on WordPress.com

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Voeg je bij 314 andere volgers

About Bob Van Eekhout

Bob van Eekhout drummer Jazz Trio JazzTraffic

Nederlands Jazz Archief

Logo Nederlands Jazz Archief

Van-Ons.nl WordPress Development

Van-Ons.nl WordPress Development & Training

JazzTraffic Trio. Uw Jazzband voor een gezellige sfeer en goede achtergrondmuziek

Jazz Trio JazzTraffic

%d bloggers liken dit: