10
feb
13

Donald Byrd overleden.

Ruim een maand geleden plaatste ik nog een artikel op dit blog over Donald Byrd: “A New Perspective” en afgelopen week bereikte ons het bericht dat Byrd op Maandag 4 Februari op tachtigjarige leeftijd is overleden. Weer een jazz icoon van die gouden generatie die in de jaren 1950 – 1970 zo een belangrijke invloed op de jazzmuziek heeft gehad.

Byrd stond erom bekend dat hij vaak de traditionele paden verliet om zijn eigen en de grenzen van de jazz te verleggen. Lees het artikel over A New Perspective er maar op na en luister hoe hij Jazz en Gospel (toch al verwant) op zo een bijzondere manier samenbracht. Ook deinse hij er niet voor terug om in de jaren ’90 nog een opname met een rapper te maken.

Veel over Byrd valt te lezen in het boek Blue Note Records-The Biography waar de schrijver van het boek Richard Cook nogal kritisch is over Byrd’s muzikale benadering. Hoe dan ook de man had een geweldige carriere en speelde met alle groten in de jazz.

Het overlijden van Byrd werd afgelopen Donderdag bekend gemaakt door zijn neef die zei: “”Let’s remember Donald as a one of a kind pioneer of the trumpet, of the many styles of music he took on, of music education. In sum, Donald was an avid, eternal student of music, until his death. That’s what I try to be, everyday!!
Rest in peace, uncle!”

R.I.P. Donald Byrd


0 Responses to “Donald Byrd overleden.”  1. Geef een reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


Follow Bob's Jazz Blog. on WordPress.com

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Voeg je bij 314 andere volgers

About Bob Van Eekhout

Bob van Eekhout drummer Jazz Trio JazzTraffic

Nederlands Jazz Archief

Logo Nederlands Jazz Archief

Van-Ons.nl WordPress Development

Van-Ons.nl WordPress Development & Training

JazzTraffic Trio. Uw Jazzband voor een gezellige sfeer en goede achtergrondmuziek

Jazz Trio JazzTraffic

%d bloggers liken dit: