16
feb
13

John Engels: still going very strong.

John Engels

John Engels

Terwijl veel van zijn leeftijdgenoten er een studie Geraniums op hebben zitten of hulpbehoevend zijn dartelt de 75-jarige John Engels nog steeds door de jazzweide. En hij ziet er nog steeds patent uit met zijn onafscheidelijke lange shawl om de nek geknoopt.

Ik weet niet of er wetenschappelijk bewijs voor is, maar als je als gepassioneerd musicus van de fles en de “suikerpot” kunt afblijven loopt je grote kans op een lang en gezond leven. Daarvan zijn bewijzen te over.

Goed beschouwd volg ik John al dik veertig jaar toen ik zelf als kleine jongen op zaterdagmiddag meedrumde met radio uitzendingen van The Diamond Five waarvan hij de drummer was. De man had en heeft altijd iets speciaals gehad alhoewel er tijden waren dat ik hem minder kon waarderen. Ik herinner me een optreden van hem in de jaren ’70  in jazzcafé De Harmonie in de Voetboogsteeg (Amsterdam) waar hij speelde met zoveel fratsels en friemels dat het wat warrig werd, vond ik althans.

Maar al jaren speelt John zoals hij geboren is, functioneel, d.w.z. meespelend en ondersteunend, melodieus,  muzikaal en niet te vergeten, “swingend als de nete”. Dat laatste heeft hij niet van een vreemde want volgens mijn vader, zelf drummer en collega van vader Jan Engels, was Engels Senior ook een natuurlijke swinger.

Sinds 2009 is John toegetreden tot het Barnicle Bill trio, ontstaan uit jamsessies in de kelder van John’s huis. Dat trio vormt hij met twee jonge musici van wie hij de vader of misschien zelfs opa had kunnen zijn. Op 24 februari a.s. presenteert het trio de nieuwe CD in de North Sea JazzClub in Amsterdam.

Laten we hopen dat we nog lang kunnen genieten van deze “vogel” (John’s favoriete benaming voor collega’s), pure musicus en jazzveteraan.


0 Responses to “John Engels: still going very strong.”  1. Geef een reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


Follow Bob's Jazz Blog. on WordPress.com

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Voeg je bij 314 andere volgers

About Bob Van Eekhout

Bob van Eekhout drummer Jazz Trio JazzTraffic

Nederlands Jazz Archief

Logo Nederlands Jazz Archief

Van-Ons.nl WordPress Development

Van-Ons.nl WordPress Development & Training

JazzTraffic Trio. Uw Jazzband voor een gezellige sfeer en goede achtergrondmuziek

Jazz Trio JazzTraffic

%d bloggers liken dit: