24
mrt
13

Herinneringen aan Harry Mooten (3)

The Amstelaires

The Amstelaires in de studio van Sveriges Radio in Stockholm Januari 1952.. V.l.n.r. bassist Wim Kroon, accordeonist Harry Mooten, klarinettist Bob van Venetië, de Zweedse omroeper en Bob van Eekhout Sr.op drums.

Van Oktober 1951 tot en met Februari 1952 waren The Amstelaires op tournee in Scandinavie waarvan de laatste twee maanden in Zweden. De jazzy sound van het orkest trok in Zweden de aandacht van Sveriges Radio, de toenmalige Zweedse staatsomroep. Zweden was en is altijd een jazzminded land geweest en in die tijd was een Nederlands orkest iets bijzonders en dus volgde een uitnodiging voor een radio optreden waarvan de foto hierboven getuigd.

De toenmalige manager van het orkest, bassist Wim Kroon, was een zeer ondernemende figuur. Hij regelde optredens, zorgde voor de kostuums en de PR. De PR mogelijkheden in die tijd waren beperkt zonder TV en Internet dus werd het vooral gezocht in flyers in de vorm van foto’s. Tijdens de tournee werd van The Amstelaires de onderstaande fotocollage gemaakt door een  fotostudio in Copenhagen.

The Amstelaires

The Amstelaires 1951

De foto’s zijn geposeerd maar het onderstreept wel dat het een “allround show orchestra” was aangezien de musici multi-instrumentalisten waren, voor die tijd heel gewoon en onontbeerlijk om een goed belegde boterham als beroepssmusicus te kunnen verdienen.

Na de tournee keerde het orkest terug naar Nederland en had aansluitend een contract voor twee maanden in Huize Poll in de Bilt. Dat was een zeer gerenommeerd hotel annex dancing dat landelijke bekendheid had gekregen omdat in 1938 de beroemde saxofonist Coleman Hawkins daar de hele maand januari had opgetreden. Onderstaand nog een fotocollage van het interieur van Huize Poll dat in de nacht van 12 op 13 april 1958 geheel uitbrandde.

Huize Poll - De Bilt 1955

Huize Poll – De Bilt 1955

In de volgende en laatste aflevering treffen we de musici aan bij de Hilversumse omroepen met Max van Praag.

In dit You Tube filmpje ziet U Harry Mooten als de Grote Grijze Geitenbreier in de Film van Ome Willem met Edwin Rutten en Harry Bannink achter de piano.


0 Responses to “Herinneringen aan Harry Mooten (3)”  1. Geef een reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


Follow Bob's Jazz Blog. on WordPress.com

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Voeg je bij 314 andere volgers

About Bob Van Eekhout

Bob van Eekhout drummer Jazz Trio JazzTraffic

Nederlands Jazz Archief

Logo Nederlands Jazz Archief

Van-Ons.nl WordPress Development

Van-Ons.nl WordPress Development & Training

JazzTraffic Trio. Uw Jazzband voor een gezellige sfeer en goede achtergrondmuziek

Jazz Trio JazzTraffic

%d bloggers liken dit: