28
mrt
13

Herinneringen aan Harry Mooten (slot)

Accordeola

Accordeon Orkest Jan Gorissen 1955 – Radiostudio. Bezetting: Dick Schallies (piano), Max van Praag (zang), Bob van Venetië (saxofoon), Addy Kleingeld, Harry Mooten en Jan Gorissen (accordeon), Bob van Eekhout Sr. (drums), Wim Sanders (gitaar) en Ger Daalhuizen )bas).

Radio-Accordeon-Orkest Jan Gorissen.

Op bovenstaande foto zien we het Radio-Accordeon-Orkest onder leiding van accordeonist Jan Gorissen uit 1955. Drie leden van de Amstelaires maakten hiervan deel uit n.l. Harry Mooten, Bob van Venetië en Bob van Eekhout. Het waren de gloriejaren van de radio-omroep want er was geen TV en radio amusement werd mateloos populair. Onderaan het artikel een You Tube filmpje met een bewaard gebleven opname van het orkest.

De gouden jaren.

De jaren 1950 – 1960 waren gouden jaren voor goede beroepsmusici in de amusementswereld. Het waren de jaren van de wederopbouw en de vraag naar amusement nam een een grote vlucht.

In de grote steden en met name Amsterdam was overal live muziek in de avond met kleine combo’s. Er werd gespeeld in restaurants, dancings, lunchrooms, nachtclubs, revu’s en bioscopen. Zo had het City Theater op het Leidseplein het toen zeer bekende City Theater Orkest o.l.v. Lex van Weeren dat voor het begin van de  film een kort programma speelde. En dat elke dag !

Accordeola

De komst van buitenlandse orkesten.

Er was zoveel vraag naar muziek dat er zelfs orkesten uit met name Italië en Griekenland hier kwamen spelen. Bekend waren bijvoorbeeld “The Athenians” die veel optraden in Nightclub – Dancing  “The Blue Note” op het Leidseplein waar toendertijd ook Imca Marina haar eeerste schreden op het muziekpodium zette.

De schnabbeltoer

De schnabbeltoer.

De schnabbeltoer.

Dan was er “de schnabbeltoer” . Overal in het land traden artiesten en zangeressen/zangers op en die moesten natuurlijk worden begeleidt. Avond aan avond waren musici en artiesten over het hele land bezig het publiek te vermaken. Bekende namen waren Max van Praag, Eddy Christiani, Rudi Carrell, Johnny en Rijk, Tobi Rix e.v.a. Henk van Gelder schreef een alleraardigst boekje over deze periode.

Hoge gages en een vrije dag !

De sociale positie van de musici verbeterde ook sterk in deze periode. Door de grote vraag gingen de gages sterk omhoog en de Nederlandse Toonkunstenaars Bond kreeg het wettelijk voor elkaar dat de horeca vakantiegeld aan de musici moesten betalen. Helaas, als de musici daarom vroegen werd er meestal “nee” verkocht door veel opdrachtgevers.

Ook kregen de musici recht op een vrije dag. Dat was voor de oorlog niet het geval maar merkwaardig genoeg dankten ze dit aan de Duitse bezetter die een vrije dag voor musici aan het begin van de oorlog invoerde omdat dit in Duitsland heel gewoon was.

Ook overdag konden de musici goed geld verdienen. Door de opkomst van de radio en grammofoonplaten industrie was er veel vraag naar professionele musici die goed konden lezen en zonder enige voorbereiding direct een plaat of radiouitzending konden inspelen.

Grote orkesten en kleine combo’s.

Er waren grote orkesten zoals het Metropool Orkest, de Zaaiers, The Ramblers en de Skymasters, maar er waren ook vele kleine combo’s die voor allerlei radiouitzendingen werden ingezet, met vaak de accordeon als middelpunt, een geweldig populair instrument in die jaren.

Het einde van The Amstelaires.

Een typisch voorbeeld van zo een radio orkest staat op bovenstaande foto’s, het radio -accordeonorkest – van Jan Gorissen, met drie leden van de Amstelaires die we in de vorige afleveringen tegen kwamen. Na 1955 ging het orkest uit elkaar. Harry Mooten ging voornamelijk radio – en plaatopnames doen, Bob van Eekhout Sr. stapte over naar het orkest van de toen zeer populaire Eddy Christiani. Met deze vierde en laatst aflevering sluit de serie van vier artikelen met herinneringen aan Harry Mooten en The Amstelaires.

Hieronder een filmpje met opnames van het accordeonorkest en de grote successen van Max van Praag.


0 Responses to “Herinneringen aan Harry Mooten (slot)”  1. Geef een reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


Follow Bob's Jazz Blog. on WordPress.com

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Voeg je bij 314 andere volgers

About Bob Van Eekhout

Bob van Eekhout drummer Jazz Trio JazzTraffic

Nederlands Jazz Archief

Logo Nederlands Jazz Archief

Van-Ons.nl WordPress Development

Van-Ons.nl WordPress Development & Training

JazzTraffic Trio. Uw Jazzband voor een gezellige sfeer en goede achtergrondmuziek

Jazz Trio JazzTraffic

%d bloggers liken dit: