30
mrt
13

Eddy Doorenbos overleden.

Eddy Doorenbos

Eddy Doorenbos – Foto Erwin Wittenberg.

Op 25 maart j.l. is zanger Eddy Doorenbos op 91-jarige leeftijd overleden. Het was geen voorpaginanieuws maar zeker iets om bij stil te staan. Voor mijn generatie (babyboomers) was Eddy iets te vroeg om grote bekendheid bij te genieten, met een carriere die zich voornamelijk tussen 1945 en begin van van de jaren ’60 afspeelde.

Begin jaren ’60 was sowieso het einde van heel veel muziekstromingen en bijbehorende carrieres toen de Britse popinvasie met Beatlemania als exponent de wereld veroverde. Grote namen als Sinatra, Presly, Como en Williams raakten op de achtergrond, jazz ging een experimentele kant op die niemand meer kon volgen en overal kreeg de “beatmuziek” de overhand. Ook het Engelse idool Cliff Richard werd genadeloos weggezet door John Lennon die een grondige hekel aan de muziek van Cliff had.

Eddy Doorenbos is een typische representant van een generatie Nederlandse musici die tussen 1940 en 1960 de Nederlandse podia en media domineerde. Een cruciale rol daarin speelde het legendarische orkest ‘The Millers” van Ab de Molenaar waar hij van 1947 tot 1961 deel van uitmaakte en met zangeres Sanny Day de vocals verzorgde.

Eddy was natuurlijk een fan van Sinatra en Nat King Cole. Hij beschikte niet over een technisch geschoolde stem maar zijn timing, swing en vooral herkenbare stemgeluid maakten hem tot een uniek musicus in de Nederlandse scene. Tot op hoge leeftijd bleef hij actief en van zijn zeer bekende nummer “Smoke, Smoke That Cigarette” maakte hij zelfs nog een rapversie.

Naar de familie bekend maakte overleed hij vorige week in zijn  slaap.

R.I.P.


0 Responses to “Eddy Doorenbos overleden.”  1. Geef een reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


Follow Bob's Jazz Blog. on WordPress.com

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Voeg je bij 314 andere volgers

About Bob Van Eekhout

Bob van Eekhout drummer Jazz Trio JazzTraffic

Nederlands Jazz Archief

Logo Nederlands Jazz Archief

Van-Ons.nl WordPress Development

Van-Ons.nl WordPress Development & Training

JazzTraffic Trio. Uw Jazzband voor een gezellige sfeer en goede achtergrondmuziek

Jazz Trio JazzTraffic

%d bloggers liken dit: