31
mrt
13

Braziliaanse Jazzgeschiedenis in een oerhollands jasje.

Astrud Gilberto

Astrud Gilberto

Time flies, jazzvrienden en vriendinnen. Gisteren was de verjaardag van Astrud Gilberto die 70 jaar werd. Een zangeres die eigenlijk geen zangeres was maar meer een voordrachtskunstenares en daarmee de hele wereld veroverde.

Als er één nummer onsterfelijk genoemd mag worden dan is The Girl From Ipanema de winnaar met vlag en wimpel. Uitgebracht in 1963 op het album” Getz / Gilberto” en natuurlijk van wie anders dan Antonio Carlos Jobim wiens kostje met dit nummer gekocht was. Waar ik ook speel met mijn trio, het komt zelden voor dat er niet naar dit nummer gevraagd wordt. De uitvoeringen van dit stuk moeten in de miljoenen lopen.

Garota de Ipanema zoals de oorspronkelijke titel luidt,  werd geschreven door Jobim op tekst van Vinicius de Moraes, naar het verhaal gaat geïnspireerd door een meisje dat beide heren dagelijks op de boulevard zagen flaneren. Dat meisje heette  Heloísa Eneida Menezes Pais Pinto en is inmiddels ook dik in de zestig. De bekende tekstdichter Norman Gimble maakte er een Engelse tekst bij.

Bijzonder is dat Astrud in 1965 een bezoek bracht aan Nederland waarbij ze het nummer voor TV vertolkte met het kwartet Pim Jacobs en Rudy Brink op sax. Nog bijzonderder is dat deze TV registratie van 18 minuten bewaard is gebleven en op You Tube staat. Prachtige Braziliaanse jazzgeschiedenis in een oerhollands jasje.


0 Responses to “Braziliaanse Jazzgeschiedenis in een oerhollands jasje.”  1. Geef een reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


Follow Bob's Jazz Blog. on WordPress.com

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Voeg je bij 314 andere volgers

About Bob Van Eekhout

Bob van Eekhout drummer Jazz Trio JazzTraffic

Nederlands Jazz Archief

Logo Nederlands Jazz Archief

Van-Ons.nl WordPress Development

Van-Ons.nl WordPress Development & Training

JazzTraffic Trio. Uw Jazzband voor een gezellige sfeer en goede achtergrondmuziek

Jazz Trio JazzTraffic

%d bloggers liken dit: