07
mei
13

Blue Note Records: The Biography (8)

In 1957 nam saxofonist Sonny Rollins for Blue Note het album Sonny Rollins Vol. 2 (BLP 1558) op. Met een bekende hard-bop quintet formule waarin naast Rollins,  J.J. Johnson, Horace Silver, Paul Chambers en Art Blakey acte de présence gaven, kwam er een meesterwerk tot stand.

Pianist Thelonius Monk, bekend om zijn composities die nieuwe paden insloegen, had eerder het stuk Misterioso gecomponeerd, een typische Monk compositie. Monk zelf speelt een korte intro waarna Rollins in drie choruses een enorme spanning opvoert in samenspel met Monk zelf achter de piano.

Opmerkelijk van deze opname is ook dat er twee pianisten aan het werk zijn, want bij de solo van trombonist J.J. Johnson neemt pianist Horace Silver de begeleiding (comping) en solo over. Een dergelijke aanpak was nog niet eerder vertoont.

Opmerkelijk is ook de rol van Art Blakey. Hij speelt zeer gevarieerde grooves, van een 3/4 maat tijdens de intro en outro (in een 4/4/ stuk) en wisselt bij voortduring het reguliere tempo af met dubbeltempo’s. Ook fills zijn enorm creatief waarbij hij door het afklemmen van de vellen in hoogte afdalende sounds produceert. En natuurlijk speelt hij zijn onovertroffen press rolls.

Het stuk duurt 9:23 minuten en elke keer als je luistert ontdek je iets nieuws.

 


0 Responses to “Blue Note Records: The Biography (8)”  1. Geef een reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


Follow Bob's Jazz Blog. on WordPress.com

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Voeg je bij 314 andere volgers

About Bob Van Eekhout

Bob van Eekhout drummer Jazz Trio JazzTraffic

Nederlands Jazz Archief

Logo Nederlands Jazz Archief

Van-Ons.nl WordPress Development

Van-Ons.nl WordPress Development & Training

JazzTraffic Trio. Uw Jazzband voor een gezellige sfeer en goede achtergrondmuziek

Jazz Trio JazzTraffic

%d bloggers liken dit: