10
mei
13

Lorenz Hart: Nobody’s Heart Belongs To Me.

In de vorige blogpost over American Idols en Harry Connick Jr. kwam hij al ter sprake, de Amerikaanse tekstdichter Lorenz Hart (1895-1943). Lange tijd was hij de muzikale compagnon van componist Richard Rodgers.

Lorenz Hart

Lorenz Hart

In het boek “Geniuses of the American Musical Theatre” staan de levensverhalen van de grote Amerikaanse componisten zoals Irving Berlin, Jerome Kern, Harold Arlen, Jule Styne, Cole Porter,Leonard Bernstein e.v.a. Het boek laat zich lezen als een roman want schrijver Herbert Keyser focust zich uitsluitend op de levenswandel van de heren en niet op de technische facetten van het werk.

Ik heb het in één adem uitgelezen zoals dat heet en het verhaal van Lorenz Hart vond ik het meest aangrijpende. Hij wordt vandaag de dag beschouwd als één der grootste Amerikaanse tekstdichters die met simpele zinnen en met enkele woorden de meest fijnzinnige en vaak ook spitsvondige wendingen het gezicht en de emotionele lading aan de muziek van Richard Rodgers gaf.

Hij kwam dramatisch aan zijn einde toen hij in 1943 een musical revival concert van zijn voormalige partner Rodgers bijwoonde en stomdronken de zaal in kwam. Tijdens het concert ging hij luidkeels zijn eigen teksten declameren en werd de zaal uitgezet. Vrienden vonden hem de volgende morgen ergens op een stoep zitten, doorweekt, nog steeds dronken en fysiek en emotioneel uitgeput. Een paar dagen later overleed hij in het ziekenhuis, pas achtenveertig  jaar oud.

Geniuses of the American Musical Theatre

Zijn laatste tekst is het stuk Nobody’s Heart Belongs To Me uit de musical By Jupiter op een prachtige melodie van Rodgers. Hier valt af te leiden hoe Hart zich gevoeld moet hebben. De tekst is een aaneenschakeling van verdriet, wanhoop (Nobody’s heart belongs to me, heigh-ho who cares ?) en cynisme (I admire the moon as a moon, just a moon). Met aan het einde toch een sprankje hoop: Today.

In 1957 nam Peggy Lee dit stuk op met het kwartet van George Shearing (Toots Thielemans op gitaar). Hier laat Miss Lee zien hoe je zo een tekst aanpakt, zonder tierelantijnen en recht uit het hart. Met prachtige piano accoorden van Shearing waarin je hoort dat hij een Chopin liefhebber moet zijn geweest. Het gaat mij door merg en been.


0 Responses to “Lorenz Hart: Nobody’s Heart Belongs To Me.”  1. Geef een reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


Follow Bob's Jazz Blog. on WordPress.com

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Voeg je bij 314 andere volgers

About Bob Van Eekhout

Bob van Eekhout drummer Jazz Trio JazzTraffic

Nederlands Jazz Archief

Logo Nederlands Jazz Archief

Van-Ons.nl WordPress Development

Van-Ons.nl WordPress Development & Training

JazzTraffic Trio. Uw Jazzband voor een gezellige sfeer en goede achtergrondmuziek

Jazz Trio JazzTraffic

%d bloggers liken dit: