12
mei
13

American Idol: Harry Connick Jr. houdt de gemoederen bezig !


Een aantal weken geleden zat ik in een jazz workshop met meester trompettist Loet van der Lee. Toen de teksten van een compositie ter sprake kwamen merkte Loet op dat hij zo nu en dan teksten nakeek om te weten “waar ging het ook alweer over ?”.

Vanuit het perspectief van een instrumentalist is dat verklaarbaar. Maar bij een vocalist ligt dat wezenlijk anders.

Met het optreden van Harry Connick Jr. in de American Idol show van 5 mei j.l. kwam dat thema weer eens aan de oppervlakte. Vooral de vertolking van Amber die My Funny Valentine vertolkte kon tijdens de coaching sessie geen genade vinden in de ogen van Harry. Zie de You Tube video bovenaan dit artikel. Tijdens het optreden van Amber bleek ze weinig te hebben gedaan met zijn adviezen. Uiteindelijk werd ze weggestemd.

Terecht benadrukte Harry dat de tekst van dit stuk vermoedelijk, of in ieder geval mede, geïnspireerd was op het zelfbeeld van tekstdichter Lorenz Hart, die kort van stuk was en zijn leven lang een probleem had met zijn uiterlijk (you’re looks are laughable, unphotographable). Het gaat er dus niet alleen om de tekst te kennen maar vooral de achterliggende emotie te begrijpen en over te brengen. That is the name of the game en niet voor iedereen weggelegd denk ik.

Meer succes had Harry met de performance van Angie die het George / Ira Gershwin stuk Someone To Watch Over Me vertolkte. Onderstaande video toont de coaching sessie van Harry waar hij aan het einde zegt “don’t sing notes that are not in the chords”. Het stuk werd overtuigend gebracht.


0 Responses to “American Idol: Harry Connick Jr. houdt de gemoederen bezig !”  1. Geef een reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


Follow Bob's Jazz Blog. on WordPress.com

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Voeg je bij 314 andere volgers

About Bob Van Eekhout

Bob van Eekhout drummer Jazz Trio JazzTraffic

Nederlands Jazz Archief

Logo Nederlands Jazz Archief

Van-Ons.nl WordPress Development

Van-Ons.nl WordPress Development & Training

JazzTraffic Trio. Uw Jazzband voor een gezellige sfeer en goede achtergrondmuziek

Jazz Trio JazzTraffic

%d bloggers liken dit: