13
mei
13

Peter Beets: Portrait of Peterson – Beestachtig goed !

Zijn naam is Peter Beets maar Peter Beest is beter op zijn plaats lijkt me, althans pianobeest. Want dat is Peter zonder enige twijfel en wie dat nog niet mocht weten zal aangenaam verrast worden door zijn nieuwste album “Portrait of Peterson”.

Peter Beets is al jarenlang een musicus waarvoor ik graag naar de flappentap ga om weer eens een inspirerend optreden mee te maken. Afgezien van zijn fabelachtige techniek en improvisatievermogen spat altijd het plezier en de swing ervanaf. Of dat nu in het Concertgebouw was of bij Rooie Kees in Burgerveen (waar ik hem nooit meer zie helaas). Peter Beets Portrait of Peterson

In mijn vroege tienerjaren was ik al een fan van Oscar Peterson en drumde mee op zijn album We Get Requests en Porgy & Bess, fantastisch om naar te luisteren natuurlijk en enorm leerzaam om op mee te spelen, desnoods met brushes op een krant als er thuis geen snare voorhanden was.

Dat was in een tijd dat Peter zelf nog niet op deze aarbol rondliep maar zoals hij vandaag in een interview in de Telegraaf zei was Peterson natuurlijk een vroege bron van inspiratie. Dat zal voor miljoenen pianisten niet anders zijn want na Art Tatum zette Peterson de toon in de jazz. Niet voor niets noemde Ellington hem “de Maharadja van het klavier”.

In hetzelfde interview stelde Peter niet direct na de dood van Peterson een album aan de meester te hebben gewijd omdat hij niet van lijkenpikkerij beschuldigd wilde te worden. Maar wellicht speelde ook mee dat hij er toen nog niet helemaal klaar voor was want als je Peterson gaat spelen moet je wel weten wat je doet en hoe je het doet, al was het alleen maar om te voorkomen dat het covers worden.

Op dit album ontbreken de publieksfavorieten Nigerian Marketplace, You Look Good To Me en Wheatland niet. Het eerste stuk met dat fantastische samenspel met de bas is een klassieker geworden. You Look Good To Me is ooit door Peterson als een nieuw stuk in het Concertgebouw gespeeld en werd geschreven door Clement Wells van wie niemand weet wie dat is. Alleen bassist Ray Brown kende het stuk en de componist en bracht dat bij Peterson onder de aandacht. Wie daar meer over wil weten kan het artikel Seymour Lefco The Jazz Dentist op dit blog erop naslaan.

En dan het prachtige Wheatland, een compositie afkomstig van het Peterson album Canadiana Suite. Fantastisch mooie uitvoering van het trio en als je goed luistert en met de nodige verbeelding zie je het gouden koren wuiven in de verte. Peter Beets imiteert nergens maar initieert een nieuwe en inspirerende aanpak.

Natuurlijk speelt hij deze stukken op zijn eigen manier en elk stuk klinkt origineel, enthousiast, swingend en uitdagend. Zonder de geweldige bassist Ruben Rogers te kort te doen,  is het de opvallende rol van drummer Greg Hutchinson die bijdraagt aan een eigentijdse aanpak. Bij You Look Good To Me weet iedereen dat Ed Thigpen indertijd keurig op de tel een tikje op de triangel speelde. Hutchinson doet het anders en dat is eigenlijk symbolisch voor de hele aanpak van dit album onder leiding van de grote meester. Beestachtig goed ! Of eigenlijk Beetsachtig goed !


0 Responses to “Peter Beets: Portrait of Peterson – Beestachtig goed !”  1. Geef een reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


Follow Bob's Jazz Blog. on WordPress.com

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Voeg je bij 314 andere volgers

About Bob Van Eekhout

Bob van Eekhout drummer Jazz Trio JazzTraffic

Nederlands Jazz Archief

Logo Nederlands Jazz Archief

Van-Ons.nl WordPress Development

Van-Ons.nl WordPress Development & Training

JazzTraffic Trio. Uw Jazzband voor een gezellige sfeer en goede achtergrondmuziek

Jazz Trio JazzTraffic

%d bloggers liken dit: