21
mei
13

Nieuw Album Alan Broadbent: Heart To Heart.

Heart to heart Alan Broadbent

Morgen 21 mei komt een nieuw album uit van pianist en arrangeur Alan Broadbent. Nieuw-Zeelander van geboorte maar al jaren woonachtig in de Verenigde Staten.

Broadbent nam tweeëntwintig jaar geleden zijn eerste album op en heeft sindsdien een imposante carriere opgebouwd met inmiddels veertien CD’s onder zijn eigen naam, waarvan er vier een Grammy Nomination kregen. Tevens maakte hij naam als arrangeur voor o.a. Diana Krall, Nathalie Cole en Paul McCartney. Al jaren maakt hij deel uit van Charlie Haden’s Quartet West.

Op dit nieuwe album Heart To Heart speelt Broadbent negen stukken solo voor een live publiek. Een dergelijke aanpak vergt veel van een pianist want om zonder begeleiding een publiek te blijven boeien vereist pianowerk van het hoogste niveau. En boeien doet hij met melodieuze stukken maar altijd met een originele touch en aparte harmoniëen. De aandachtige luisteraar zal ontdekken dat hij ook bekende stukken door zijn solowerk heenvlecht, een techniek die bijvoorbeeld door Art Tatum werd toegepast.

Luister maar eens naar het titelstuk Heart to Heart waar tegen het einde een zeer bekende standard tevoorschijn wordt getoverd. Allles bij elkaar een aangename nieuwe CD van deze meester en al te koop voor US$ 9.99. bij CD Baby.

Alan Broadbent

Alan Broadbent

Bijgaand het formele persbericht van Broadbent’s management:

“Good Morning  @ Bob Van Eekhout,

Just a short reminder that Alan Broadbent’s new solo piano CD has its official release date tomorrow.

This quote by the German Jazz Magazine “Jazzpodium” is a good summary:

“…Alan Broadbent, …, counts both as a pianist and as an arranger to the first division of Jazz…. . Also as a pianist Broadbent has an orchestral approach, like McCoy Tyner in his best times, he is able to let the piano sing in a formidable way, but less percussive, and instead with more of a European classical music approach.”

Short Biography:

2-time Grammy Award winning jazz pianist, composer and arranger Alan Broadbent, born April 23, 1947 in New Zealand now living in New York, has long been a major force behind the scenes in jazz, whether it was accompanying Irene Kral on some of the most exquisite vocal albums ever recorded, contributing arrangements to Diana Krall, Natalie Cole, Jane Monheit and Sir Paul McCartney or playing piano with Charlie Haden’s Quartet West.

14 CD‘s released under his own name are proof that he is not only working in the background. 4 of his own recordings earned Grammy Nominations, „Best Improvised Jazz Solo“ in 2010, 2006 and 2005 and „Best Composition“ in the year 1997.

Alan has just been mentioned in the French magazine “JAZZMAN” as having given the best concert of the year 2012 for his solo jazz piano performance at the St. Emilion Jazz Festival.

It’s 22 years ago that Alan recorded his first solo jazz piano album “Live at Maybeck Recital Hall, Vol. 14” and as it has been the only one so far, it is time for the successor called “Heart to Heart”.

Official Release Date: May 21, 2013

Radio Add Date: May 21, 2013

Label: Chilly Bin Records

Distribution: CD Baby

Retail: http://www.cdbaby.com/cd/alanbroadbent3 “


0 Responses to “Nieuw Album Alan Broadbent: Heart To Heart.”  1. Geef een reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


Follow Bob's Jazz Blog. on WordPress.com

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Voeg je bij 314 andere volgers

About Bob Van Eekhout

Bob van Eekhout drummer Jazz Trio JazzTraffic

Nederlands Jazz Archief

Logo Nederlands Jazz Archief

Van-Ons.nl WordPress Development

Van-Ons.nl WordPress Development & Training

JazzTraffic Trio. Uw Jazzband voor een gezellige sfeer en goede achtergrondmuziek

Jazz Trio JazzTraffic

%d bloggers liken dit: