14
jun
13

Ed Shaugnessy: een leven vol ritme.

Bijgaand een bijdrage van Chris Vincentius welke ik samengevat weergeef. Een mooi verhaal voor iedere muziekliefhebber in het algemeen en drum folk in het bijzonder over een drummer met een onwaarschijnlijk mooie carriere  !

Ed Shaughnessy, een leven vol ritme, door Chris Vincentius
Ed Sahugnessy

De wereld heeft een drummer van bijzondere klasse verloren. Ed Shaughnessy, in de showbusiness het best bekend van een bijna dertig jaar durende dienstbaarheid aan het drumstel van The Tonight Show, stierf op de gevorderde leeftijd van 84 jaar.

Het meest in het oog springende deel van zijn muzikale loopbaan, van begin zestiger jaren tot in 1992, zat de man met de brede grijns en de grote bakkebaarden achter het drumstel van ‘Doc’ Severinson’s Tonight Show Band, het orkest dat de muzikale gasten van Johny Carson begeleidde.
Maar als musicus heeft Ed Shaughnessy meer en duurzamere voetstappen in de geschiedenis van de Amerikaanse muziek gezet. Als aankomend drummer speelde hij met Charlie ‘Birdman’ Parker, later volgden Benny Goodman, Count Basie, and Thelonius Monk.Aaansluitend speelde hij in de orkestbak bij Broadway shows, symfonie-orkesten en balletvoorstellingen. Daarnaast was hij een drumleraar van klasse.

De carriere van Ed Shaugnessy.

Ed Shaughnessy was van zeer eenvoudig komaf. Hij werd geboren in Jersey City, New Jersey. Vanaf dat begin rees zijn ster, tot hij een van de topdrummers in New York City werd. Rond zijn elfde kreeg Shaughnessy pianoles. Ervaring als drummer had hij niet, tot zijn vader een drumstel thuisbracht. Algauw was de aandacht voor piano tot een nulpunt gedaald.

Nadat hij twee jaar bij Bill West had gestudeerd, ontmoette hij Louie Bellson. Bellson was van grote invloed op Ed Shaughnessy . Vanaf het moment dat hij met het drumwerk van Bellson vertrouwd raakte, begon Shaugnessy met twee basedrums te spelen. Bellson gaf hem een extra drumpedaal en Shaugnessy ging op zoek naar de oude, gebruikte en iets kleinere basdrum die hij aan zijn set toevoegde. Dat verschil in grootte van de basdrums bleef kenmerkend voor de rest van zijn loopbaan.

De eerste keer dat hij Bellson ontmoette, maakte deze Shaugnessy vertrouwd met de vingertechniek, die hij eerder bij Murray Spivack had opgedaan. Dat was nog voor Shaugnessy zijn eerste professionele engagement kreeg. Op zeventienjarige leeftijd trad hij toe tot de formatie van trombonist en arrangeur Bobby Byrne. Het toeren bracht hem snel de ervaring bij, die hij bleef afwisselen het de lessen van Bill West. Hij concentreerde zich op het lezen van muziek.

Van tijd tot tijd werkte hij bij George Shearing en Jack Teagarden. Zijn naamsbekendheid groeide. Hij bezocht veel jazzclubs en luisterde naar Charlie Parker, Dizzy Gillespie, Ben Webster en zijn idool uit die periode, drummer ‘Big’ Sidney Catlett. Via Catlett kreeg hij de kans af en toe bij tenorsaxofonist Charlie Ventura te spelen, die hem enige maanden later in dienst nam. Dat engagement betekende de doorbraak voor Ed Shaughnessy.

Benny Goodman en Tommy Dorsey.

Ventura hief zijn band op en Benny Goodman belde. Hij had een drummer nodig voor zijn eerste toernee door Europa in 1950. Na de toernee door zes landen belde bandleider Tommy Dorsey voor een serie optredens en plaatopnamen.

Twee weken nadat zijn optreden bij Dorsey eindigde, belde de televisiezender CBS . Men bood Shaughnessy een contract van vijf weken aan. Die ervaring viel wederzijds in goede aarde. Op 22-jarige leeftijd had hij een driejarig contract, dat nadien steeds werd verlengd. Daarnaast bleef hij in diverse clubs zijn bijdragen aan optreden geven.Tot de muziek in die gelegenheden steeds meer vervlakte en steeds minder te doen had met de jazz. Begin zestiger jaren vloeide de interesse voor de jazz weg, terwijl die voor de rock, de beat en de pop toenam. Navenant nam de vraag naar een competente jazzdrummer af.

New York’s Top Vijf Drummer.

Liever dan een lucratieve job koos Shaughnessy voor een ongeregeld leven als een jazzdrummer. Hij gold in die periode als een van de vijf topdrummers in New York en zat gemiddeld op drie tot zes plaatopnamen per week, een mixture van jazz en pop.
De band van The Tonight Show was een all-star formatie met een hoog muzikaal gehalte. Het betekende een vaste baan, een degelijke basis om aan gezinsuitbreiding te denken.

Maar daarnaast had Shaughnessy pure jazzoptredens. Zo nam hij in 1965 enige tijd de stoel over van drummer Sonny Payne in de band van Count Basie en leverde zijn bijdrage aan plaatopnamen. De reputatie die de The Tonight Show hem opleverde, leverde hem na het einde van het contract nog het nodige werk op. Hij gaf openbare lessen en speelde op jazzfestivals. Er was meer dan genoeg werk, maar hij was inmiddels begin zeventig en de jaren begonnen te tellen. Het excessieve toeren met een band werd daardoor verleden tijd. Shaugnessy hield het op enige optredens per jaar.

De laatste jaren. 

In 2007 kreeg zijn vrouw Alzheimer en beperkte Shaugnessy zich de eerstvolgende drie jaar tot het verzorgen.Daarna waren er incidenteel aanbiedingen van mensen die hem en zijn kwaliteiten niet waren vergeten, zoals Lionel Hampton. Wat blijft is de herinnering aan een extravagante drummer met grote bakkebaarden en zijn bijdragen aan een reeks platen, zoals zeven LP’s met gitarist Mundell Lowe en platen met Dizzy Gillespie, Gary Burton en Shirley Scott.

Ed Shaugnessy stierf op 24 mei 2013 aan een hartaanval in Calabasas, California.

In onderstaande You Tube video zien we Ed aan het werk in een drumbattle met die andere grootheid, Buddy Rich:


0 Responses to “Ed Shaugnessy: een leven vol ritme.”  1. Geef een reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


Follow Bob's Jazz Blog. on WordPress.com

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Voeg je bij 314 andere volgers

About Bob Van Eekhout

Bob van Eekhout drummer Jazz Trio JazzTraffic

Nederlands Jazz Archief

Logo Nederlands Jazz Archief

Van-Ons.nl WordPress Development

Van-Ons.nl WordPress Development & Training

JazzTraffic Trio. Uw Jazzband voor een gezellige sfeer en goede achtergrondmuziek

Jazz Trio JazzTraffic

%d bloggers liken dit: