26
aug
14

Wolfgang Maiwald: stilte voor de storm ?

Volgende maand op 1 September volgt de officiële release van het tweede album van Wolfgang Maiwald.

Wolfgang Mailand The Silent OnesOm je als Nederlandse jazzpianist te kunnen onderscheiden moet je van zeer goede huize komen. Er zijn immers niet alleen de groten die we kennen in die schier onuitputtelijke reeks van Evans, Corea, Hancock, Peterson, Jamal e.v.a.. Ook in Nederland hebben we de afgelopen decennia (en nog steeds) een aantal grote pianisten gekend.

Pianist Wolfgang Maiwald gaat de uitdaging aan in zijn tweede album The Silent Ones om zich te meten. Dat heeft geresulteerd in een fraai, gevariëerd album. Die variatie uit zich vooral in de repertoirekeuze en de zeer verschillende rythm grooves die drummer Pim Dros origineel invult.

Want ga er maar aan staan om je publiek ruim een uur te vermaken met een jazztrio. Maar het verrassingselement op deze mooie productie is groot en het geheel blijft daarom fris en energiek.

Een goed voorbeeld is het vijfde stuk Circles, met een niet alledaagse maatvoering die uitmondt in een prima samenspel en een ingenieuze bassolo, een gedreven pianosolo die omhoog voert naar een shout chorus en een even verrassende apotheose inkleurt. Mooi is ook de ballad opgedragen aan pianist Rob Madna, die kennelijk een groot inspirator is voor Wolfgang. And rightly so.

Het album eindigt met de Hancock compositie Sonrisa.Waar Hancock het nummer als solist uitvoert daar zet Wolfgang contrabas en met de hand geslagen drums in. Dat geeft het een origineel karakter en maakt het swingend.

Mogen we vergelijken ? Ja dat mag. Waar Hancock na de eerste helft van het stuk in zijn uitvoering fors gebruikt maakt van opgevoerde dynamiek en het nummer daarna rustig laat uitkabbelen, daar blijft het bij Wolfgang qua dynamiek wat te oppervlakkig naar mijn smaak. Daar had meer ingezeten.

Rest niets anders te concluderen dan dat The Silent Ones all in all een mooie productie is die, zeker voor liefhebbers van piano trio’s, een sieraad in de collectie zal zijn en voor mooie avonden zal zorgdragen. Hopelijk stilte voor de storm voor een mooie loopbaan van dit trio.

The Silent Ones – Wolfgang Maiwald (p), Guus Bakker (cb), Pim Dros (ds) – Cat. Nr. MMP CD 1401.ISBN /EAN 978-94-90965-00-6.

Wolfgang Mailand The Silent Ones


0 Responses to “Wolfgang Maiwald: stilte voor de storm ?”  1. Geef een reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


Follow Bob's Jazz Blog. on WordPress.com

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Voeg je bij 314 andere volgers

About Bob Van Eekhout

Bob van Eekhout drummer Jazz Trio JazzTraffic

Nederlands Jazz Archief

Logo Nederlands Jazz Archief

Van-Ons.nl WordPress Development

Van-Ons.nl WordPress Development & Training

JazzTraffic Trio. Uw Jazzband voor een gezellige sfeer en goede achtergrondmuziek

Jazz Trio JazzTraffic

%d bloggers liken dit: