03
feb
15

De geheimen van het KCO.

Ben je topmusicus, jazz, klassiek of wat dan ook, dan heb je gekozen voor een loodzwaar beroep. Topsporters hebben een beperkte “houdbaarheidsdatum” topmusicus ben je je hele leven.

Stemmen Judith van der WelDe weg naar de top is geplaveid met angst: faalangst, podiumangst en de angst voor audities en vooral de angst die niet te halen en een ander er met de felbegeerde orkestpositie vandoor te zien gaan.

Perfectionisme is de sleutel naar de top. Bekend is het verhaal van Charlie Parker die door drummer Jo Jones min of meer van het podium werd gemept omdat de jonge Charlie slecht presteerde tijdens een gig. Charlie bleef een jaar lang thuis, studeerde dag en nacht en kwam toen terug om nooit meer weg te gaan. Totdat, ja totdat…..

Eerste fluitist Kersten McCall van het Concertgebouworkest, moest een passage spelen uit een stuk van Debussy. Dat moest op één adem maar kreeg dat niet voorelkaar. Hij bestudeerde hoe diepzeeduikers naar de bodem van de zee zwommen zonder zuurstofles en maakte zich die techniek eigen. Twee weken lang oefende Kersten hierop en gedreven door adrenaline lukte het hem nét de solo op één adem te spelen tijdens een concert.

Gedreven door hun talent, wilskracht, discipline en perfectionisme is het uiteindelijk de liefde voor de muziek die een musicus maakt tot een topmusicus.

Een prachtige inkijk in deze wereld is verwoord in het boek Stemmen van Judith van der Wel. Zij reisde een jaar lang met het Concertgebouworkest mee op tournee en leverde een schitterend boek af, dat met recht de ondertitel “het geheim van het Koninklijk Concertgebouworkest”meekreeg.

Stemmen, Het geheim van het Koninklijk Concertgebouworkest, Judith van der Wel, Querido en Uitgeverij van Halewijck, ISBN 978 90 214 58311 1.


0 Responses to “De geheimen van het KCO.”  1. Geef een reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


Follow Bob's Jazz Blog. on WordPress.com

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Voeg je bij 314 andere volgers

About Bob Van Eekhout

Bob van Eekhout drummer Jazz Trio JazzTraffic

Nederlands Jazz Archief

Logo Nederlands Jazz Archief

Van-Ons.nl WordPress Development

Van-Ons.nl WordPress Development & Training

JazzTraffic Trio. Uw Jazzband voor een gezellige sfeer en goede achtergrondmuziek

Jazz Trio JazzTraffic

%d bloggers liken dit: